В новините
 
11.04.2005 03:45   Новината е видяна 4439 пъти
Стемо спечели 6 търга за компютри в образованието
Това стана ясно в петък по време на публичното отваряне на ценовите предложения на компаниите. Очакваме фирмите добре да обмислят възможностите си, заяви Орлин Кузов, директор на Агенцията за развитие на съобщенията, информационните и комуникацонните технологии към транспортното ведомство, възложител на поръчките. Няма да има санкции за компания, която спечели 3-4 търга и се откаже на финала. Много ще пострада обаче онази, която подпише договор за голяма доставка и не се справи, поясни Кузов.


“Стемо” ще доставя 16 хил. компютъра от заявените 20 хил. за четири региона на страната на обща стойност 11.151 млн. лв. Компютърната фирма спечели с най-ниска цена и доставката на 2400 компютъра за управление на мрежи за 2.543 млн. лв. и на 2400 мастилено-струйни принтера на обща стойност 441 590 лв. Най-евтината оферта беше определящ критерий за оценката на възложителя.


Нашият интерес е да купим максимално добра техника на максимално ниска цена, каза за "Дневник" още преди търга зам.-министърът на транспорта и съобщенията Неделчо Неделчев. Затова и доставката не беше разбита на малки лотове от по 1000 компютъра, както предложи Българската асоциация за информационни технологии. Прекалено малките лотове усложняват и оскъпяват процедурата, коментира Неделчев.


Един лот от 4000 работни станции успя да вземе и “ПроСофт”, която ще оборудва училищата в Северна България. С по една доставка сред победителите в търга се класираха още “Системи и технологии”, която ще достави 2400 черно-бели лазерни принтера, “Парафлоу комюникейшънс” с 2400 настолни скенера и “Цифрови преносни системи” - с 2400 непрекъсваеми токозахранващи устройства. Фирма "Контракс", която спечели половината доставки в предишния търг на агенцията, не взе нито една доставка.


Конкуренцията беше голяма, а цените - добри, коментира Неделчев след отварянето на офертите. Според него държавата е успяла да спести 20% от предварително планираните средства, като цената на един компютър е с над 100 лева по-ниска от тази в зимния търг. Единичната цена на "Стемо" без ДДС е 580 лв. за работна станция.


За доставката на компютри и периферия агенцията беше обявила малко над 20 млн. лв. Ако класираните компании подпишат договор и поемат изпълнението на доставките, стойността на оборудването ще възлезе на 17.868 млн. лв. Така от гласуваните в парламента 41 млн. лв. за модернизация на образованието ще останат повече от 20 млн. лв. Те ще бъдат насочени за изграждането на интернет свързаност между училищата, създаване на електронно учебно съдържание и обучение на преподавателите, припомни Неделчев.


В средата на март ИТ агенцията обяви търг за комуникационното оборудване на училищата, интернет достъп и изграждането на контролен център за управление. Заявената стойност е 35 млн. лв. за 3-годишен период, а офертите се събират до 24 март. Последната обявена обществена поръчка е от 8 април за закупуването на 1100 броя компютърни мултимедийни протектора за средните и висшите училища. Двайсетте хиляди компютъра трябва да бъдат инсталирани в училищата до 1 юни.


---------------------------------


Доставчици



Компания Брой

"Стемо" ООД - 16 хил. компютъра


"ПроСофт" АД - 4 хил. компютъра


"Системи и технологии" ООД - 2400 черно-бели лазерни принтера


"Стемо" ООД - 2400 мастилено-струйни принтера


"Парафлоу комюникейшънс" ООД - 2400 настолни скенера


"Цифрови преносни системи" ООД - 2400 UPS







Източник: Министерство на транспорта и съобщенията





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |