В новините
 
08.02.2007 06:22   Новината е видяна 5667 пъти
Нелегалните фирми няма да имат шанс в строителството

Председателят на Българската строителна камара Симеон Пешов разясни моменти от новия закон и професионалния регистър на строителните фирми

     Браншовици нищиха процедурите в новия закон и професионалния регистър в Бургас

      Разширен управителен съвет на Националната строителна камара бе проведен вчера в сградата на Областната администрация в Бургас. На него присъстваха нейният председател Симеон Пешов, зам.-кметът по строителството Красимир Николов, главният архитект Константин Коцев и представители на фирми от бранша.

      Срещата бе обявена за открита за всички строителни фирми и голямата зала на Областната администрация беше претъпкана с участници в нея. Обсъден бе новият Закон за строителната камара, както и задължителният професионален регистър, в който трябва да се впишат всички строителни фирми.

      В тази връзка на 23 януари е издадена заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, която тези дни ще бъде публикувана в "Държавен вестник". С този акт се определят редът и условията за провеждане на събранията, чрез които ще се излъчат делегати за учредяването на Камарата на строителите.

      “Заявление за участие в областните събрания за избор на делегати на учредителното събрание на Камарата на строителите може да подаде всяко лице, което осъществява строителна дейност на територията на Република България”, се казва в заповедта. На националната среща в Бургас стана ясно, че строителите трябва да проявят активност, а да не чакат подканване за учредяването на организацията. Освен това всички от бранша трябва да са запознати с новия закон и регистъра към него, защото текат срокове, които ако не бъдат спазени, ще се налагат санкции.

      Бургаската структура бе дадена за пример, тъй като председателят й Николай Николов вече проведе две срещи с областния управител Любомир Пантелеев, за да се стикова работата по организацията на делегатските събрания.

      По закон областният управител трябва да организира провеждането на областни събрания за избор на делегати на учредителното събрание на Камарата на строителите.

      “Ние предложихме услугите си на г-н Пантелеев, за да му помогнем за организацията за избор на делегати”, обясни Николай Николов.

      На разширения управителен съвет в Бургас бе представена кратка демонстрация за работа със сайта на камарата, след което презентация на три водещи фирми - “Оргахим” АД –Русе, “МС Баухеми” ЕООД и “Дрес и Зомер”. Последните две са немски фирми, стъпали в България.

      Техническият паспорт става част от строителните книжа

      От 29 януари т.г. техническият паспорт става част от строителните книжа на обекта.

      Технически паспорт на нов строеж от първа до четвърта категория се изготвя от консултанта на базата на окончателния доклад по ЗУТ. Той се съставя преди издаването на разрешението за ползване или удостоверението за експлоатация на строежа.

      За строежите от пета категория технически паспорт се изготвя от техническия ръководител след завършване на строително-монтажните работи на базата на констативния акт за установяване на годността за приемане на строежа, с който се доказва съответствието му със съществените изисквания на ЗУТ. Резултатите от установеното съответствие се включват в техническия паспорт.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |