В новините
 
10.01.2000 14:18   Новината е видяна 4760 пъти
Георги Баев: Бургаското море и небе са най-хубави

Интервю на Дора Марчева за вестник "БУРГАС Днес",
публикува се с разрешение на автора.


-Какво искате да кажете на Бургас и на ценителите с тази изложба? От какво е повлияна тя?
- Картините се гледат от различни хора и всеки вижда нещо различно, открива за себе си нещо ново. Това, което искам да кажа е, че бургаското море и небе са най-хубави.
-Вашата неостаряваща тема морето какво Ви дава?
- Постижения.
- Посягате и към други откровения с четката?
- Това са спомени от родопското село Момчиловци, където преди 4-5 години бях на пленер. Там разбрах, че не само морето, но и планината може да бъде величествена. За мене Родопите са нещо величествено - като присъствие и като излъчване. - Оптимист ли сте за българското изкуство?
- Да, оптимист съм. Въпреки залялата ни в последните години чалга.Чалга има в музиката, в поезията, в изобразителното изкуство, в литературата, във вестниците. Няма да забравя едно заглавие във в."24 часа" : "Камион помля 5 деца", оттогава не съм взимал този вестник да го чета. Е, това ако не е откровена чалга…
- Какво още искате да нарисувате?
- Портрети не съм рисувал. Голо тяло не искам да рисувам, не ми е интересно. Човек рисува това, което му е интересно. За мене е интересно това, което става в Бургас и всичко свързано с морето и града.
- Най-добрата Ви изява с какво е свързана?
-За седем месеца нарисувах картините за най-добрата си изложба, която бе открита през април 1984 година. Това стана, след като през 1983 година запалиха ателието ми и при пожара изгоря всичко. Тогава нарисувах композиции, които по-късно специалистите определиха като силно хуманни. Картините със заглавия "Агресия", "Апокалипсис сега", "Обикновен фашизъм", " На другия ден след атомната бомба", "Удавник", "Спомени" имаха огромно въздействие и изложбата се превърна в събитие. По късно платната бяха показани във Виена и проф.Петър Вундерли каза, че това са произведения на един от големите хуманисти на Европа и света. На 6 май 1986 година ми бе връчена наградата "Хердер" на Виенската академия за изкуства.
- Вашия съвет към младите в изкуството?
- Да си чуват малкото човече вътре в себе си, вътрешния си глас, който няма да ги подведе.
- А какво Ви казва Вашия вътрешен глас?
- Моето човече ми казва:"Сутрин ставай рано и работи. Не спирай!".
Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |