В новините
 
28.03.2024 16:58
Търсене
 
 
10.02.2011
Желю Желев за Турция и Русия в ЕС
Желю Желев: Предразсъдъци са възраженията в ЕС срещу Турция и Русия. Лекция на същата тема беше изнесена през бургаските ротарианци, Президентът Желев беше гост на клуба и по време на проблемите с Македония. Гостуването му се дължи на уважението към организация, която бе възстановена в България с неговия подпис и на близките му приятелски отношения с паст президента на Ротари Клуб Бургас - Георге Попеску. Предразсъдъците за приемането на Русия и Турция в ЕС идват от Германия и Франция, които не искат някой друг да има повече места в Европейския парламент. Но в ЕП не се гласува по национален признак и опасенията на тези страни са безпочвени, това коментира президентът Желю Желев в публична лекция на тема "Накъде отива нашият свят през ХХI век - еднополюсен или многополюсен модел". Голямото бъдеще на Европейския съюз е в разширяването, а Турция е неизменна част от него, смята Желев. той се аргументира с младото население, работещата икономика и военната мощ на Турция, които са предимства за съюза.
30.11.2010
Св. апостол Андрей Първозвани
На този ден празнуват именниците Андрей, Андриян, Андрея, Андро, Храбър, Храбрин, Силен, Адриана, Силка. Андреевден е пряко свързан в народния календар с представите за преход от есента към зимата. Вярва се, че св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи. Българите наричат празника Едрей, Едринден или Мечкин ден. Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Православната църква почита днес паметта на Св. Апостол Андрей Първозвани, който пръв от апостолите е бил повикан да тръгне след Христа. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил в Юдея, той станал един от неговите ученици. Андрей стоял на брега на Йордан, когато Йоан Предтеча посочил на народа минаващия Исус. Така Андрей тръгнал подир Спасителя и прекарал с него целия ден. След това отишъл да намери брат си Симон (Петър) и му съобщил радостната вест. Оттогава те навсякъде следвали Христос и били свидетели на неговите чудеса, смърт и Възкресение.
30.10.2010
31 Октомври - Ден на Черно море
Обявен през 1996 г. в Истанбул, Турция, на срещата на министрите на околната среда на България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Целта е да се привлече вниманието на обществеността върху усилията за спасяването на Черно море. Международният ден на Черно море 31 октомври 2010 г. отбелязва годишнината от подписването през 1996 г. на Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Документът очертава рамката на сътрудничество между черноморските държави по отношение състоянието и бъдещето на Черно море и региона. Отчитайки сериозното влошаване на екологичното здраве на Черно море, шестте държави — България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна — подписват през април 1992 г. в Букурещ Конвенцията за опазване на Черно море от замърсяване (Букурещката конвенция), която представлява правна и дипломатическа платформа за съвместни действия.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |