В новините
 
28.03.2024 15:25
Търсене
 
 
16.10.2010
Апостол Карамитев
Големият бургаски артист, Апостол Карамитев, щеше да получава на 17 Октомври поздрави от приятели, колеги и близки. Днес е останал само споменът за театралния чародей Апостол Карамитев, избелелите снимки, лентите с великолепните му ексцентрични и трагикомични завоевания на малкия и големия екран, както и ролите му от радиото. Не е много, но се оказва, че за талант като Карамитев и това е достатъчно, за да остане сред най-големите фигури в националната ни култура и изкуство. Апостол Карамитев е роден на 17.10.1923 г. в Бургас. Завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ. Ученик на Б. Дановски, той специализира режисура в Москва, Ленинград, Прага и Варшава. Дебютира във филма „Утро над родината” (1951 г.). Играе в: „Любимец 13” (1958 г.), „Специалист по всичко” (1962 г.), „Рицар без броня” (1966 г.), „Бялата стая” (1968 г.), „Сватбите на Иван Асен” (1975 г.) и много други. Карамитев участва в първото българско цирково вариете, обикаля страната с рецитали на народни песни и приказки от Каралийчев, занимава се и с театрална режисура.
30.08.2010
Полицията се намесва в скандал с чешки туристи
На 29.08.т.г. около 00.45 ч. в Пето Районно управление «Полиция» - Бургас е получено съобщение за възникнал скандал в бистро «Иваново ханче», разположено в кв. «Сарафово», между собственичката на заведението – 63 годишна жена и чешки турист. Констатирано е, че около 23.00 ч., след употреба на алкохол част от групата чехи – клиенти на заведението си тръгнали, като в бистрото останали само двама от тях. В предвид късния час, собственичката ги помолила да си платят сметката, за да затвори бистрото, но чехите отказали да напуснат, като поискали да направят друга поръчка. След получения отказ единия от туристите – М.П., 40 годишен от Прага, започнал да буйства, заплашил собственичката и сервитьорката, след което с ръка счупил стъклопакета на входната врата. Своевременно дошлите на мястото на инцидента полицейски служители предотвратили разрастване на скандала, като отвели М.П. в Дома за временно настанянване на пълнолетни лица – Бургас. Стойността на нанесената от туриста щета по завадението е в процес на установяване. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление «Полиция» - Бургас.
22.08.2010
„ЖРЕЦИ НА МУЗИТЕ” ТРЪГНАХА ОТ ЦАРЕВО С МУЗИКА И ОГЪН
С огън, музика и танц беше вдигната завесата на петия младежки фестивал на изкуствата „Жреци на музите” на 21 август. Небето над град Царево се обагри от уникалното огнено шоу, а аплодисментите на публиката сложиха началото на една десетдневка, която ще бъде изпълнена с много изкуство, театър, музика и танц – чак до 29 август, когато е и официалното закриване на фестивала, отново в град Царево. Официалната церемония по откриването бешепочетена от вицеконсула на Руската федерация във Варна Владимир Чертков, който сам призна, че остава без думи пред таланта на децата, дошли от цяла България, Франция и Русия да радват жителите и гостите по Южното ни Черноморие. От сцената поздравленията си към участниците и жителите на общината отправи и кметът на Царево Петко Арнаудов.
08.01.2010
Бабинден
Бабинден е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали. Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. Още преди изгрев слънце майките с деца от една до тригодишна възраст отиват на чешмата да налеят прясна вода. В котлето с водата пускат стрък босилек или здравец. Вземат калъп сапун и една нова кърпа и се отправят към дома на бабата да й "полеят". Обредното поливане на бабата-акушерка се извършва под плодно дърво в градината, върху дръвника или отпред на стълбите. Всяка жена подава на бабата сапуна, полива й вода да се измие и я дарява с пешкира, който е донесла. След това бабата избърсва мокрите си ръце в полите на невестите – да са плодовити и лесно да раждат. Бабата закичва невестата и с китка здравец, вързана с "мартеничка" - червен и бял конец. Често при поливането бабата хвърля със шепите си вода нагоре и подскача три пъти, като изрича: "Да рипкат децата и да станат бели и червени! Колкото капки, толкоз берекет и здраве!"
10.07.2009
Сдружение Чисто море проблеми от изключително значение за цялото българско черноморско крайбрежие
Проблемите са свързани с реализацията на проекта за изграждането на петролопровода Бургас – Александрополис и в частност с конкретно избраната технология за реализация на този проект, именно: разтоварването на суров петрол да се извършва посредством плаващи моно-буйове. Идейният проект предвижзда през Бургаския залив ежедневно да преминават от около 700 000 до 1 000000 барела петрол, което означава 400 до 700 танкера годишно с вместимост от 150 000 до 300 000 тона. Реалната опасност за нарушаване на екологичното равновесие и замърсяването на водите в залива се корени в обстоятелството, че самото прехвърляне на петрола от танкерите към нефтопровода, ще се осъществява без пристанище, а по технологията „моно буй”, т.е. разтоварване на вода от кораба към буя със шлангове дълги 250 – 300 м., от буя до брега чрез монтирана по дъното на морето тръба. Сама по себе си тази технология е предпоставка и създава огремен риск за аварии и разливи, които ще нанесат трудно възстановими или непоправими щети на околната среда.
 
 
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |