В новините
 
25.07.2007 14:22   Новината е видяна 3894 пъти
Ако вляза в битката за кмет - искам ясни правила
- Господин Маринов, Вашето име стана известно покрай номинациите на БСП за кмет и едва тогава разбрахме, че Вие всъщност сте авторът на нашумелия проект за Супер Бургас, който министър Мутафчиев представи в общината миналия месец.
- Имам самочувствието да говоря за него по простата причина, че такъв проект, от подобен мащаб и характер в България, досега не е правен. Той е първият по значение и насоченост. Защото е свързан със задоволяване на обществения интерес, а не е ориентиран единствено и само към бизнеса. 95% от проектите у нас досега са насочени към бизнеса. Сега, като пълноправни членове на ЕС, сме длъжни да доказваме обществен интерес, за да бъде финансиран даден проект от неговите фондове. Ние все още нямаме осъзната необходимост да мислим по този начин. Затова казвам, че е важен за Бургас.
- Заради това ли министър Мутафчиев Ви покани за съветник?
- Свързан съм с морето и винаги съм се чувствал част от него, а наистина не са много специалистите у нас в сектора по усвояване на фондовете от ЕС за инфраструктурни проекти, това е най-тежкият сектор, в който може да се работи, но е тежък, защото е най-слабо пазарно ориентиран. В промишлеността либерализацията на пазара приключи отдавна, но в транспорта структурите продължават да са монополно държавни въпреки договореностите с ЕС да бъдат демонополизирани. В същото време това положение е част пък от гаранциите на държавата за опазване на обществения интерес. Аз имам много опит в това балансиране и просто го прилагам.
- Видяхме футуристичните разработки на три архитектурни бюра за това как Бургас може да се отвори към морето и да се превърне пространството между порта и жп гарата в своеобразна врата към света. Бихте ли разказали повече?
- Този проект може да се реализира, ако не се пречи административно и ако всички политически сили го подкрепят. В момента има сериозни предпоставки той да се политизира. Обобщено казано, това ще е зона за обществен достъп - морска, авто и жпгара. Защото трите гари имат една и съща функция, която е пропускателният пункт на местната и външната структура към света, това ще отключи дейностите в региона. Тази територия не може и не бива да изпълнява пряко само бизнесзадачи, свързани с търговската дейност на пристанището. Имаме нов вълнолом, нов подходен канал, нов насипен терминал, водят се преговори за контейнерен терминал и така е налице готовност за окончателно завършване на големия проект за удълбочаване и разширяване на порта. За да стане обаче всичко това, трябва тази част от града да се вплете в общата инфраструктура, да се вкара вътре.
- Такъв проект би могъл да изиграе ролята на гвоздей в програмата на всеки кандидат-кмет.
- Така е, но по него трябва да се работи, независимо кой ще е кметът.
- Нуждае ли се в този момент общината ни от кмет, който е специалист по кризисен мениджмънт?
- Не очаквайте от мен да коментирам политическата обстановка в града. Все още не искам да говоря за политика, а за експертната част на този проект.
- Казвате всеки, който е кмет, трябва да го реализира. Няма ли да се ядосате, ако опонентът на вашата партия Димитър Николов от ГЕРБ спечели изборите и материализира Вашата идея и труда Ви?
- Не е много важно кой ще е кметът, защото бенефициентът е общината, нейният кмет ще го ръководи и завърши докрай. Сам кметът, който и да е той, няма да може, ако не му помага държавата. Защото проектът ще е индикатор на степента на развито мислене на управниците. Държавата и общината трябва да се съюзят, за да го реализират. Нужно е участието на всички структури, в т.ч. и на политическите сили.
- Откога членувате в БСП?
- От 1988 г. съм член на тази партия, никога не съм бил активен политик и членството ми е въпрос на личен избор, а не професионална реализация или кариера. Родителите ми също са членове на БСП.
- Кой насочи Сергей Станишев през 2005-а, по време на парламентарните избори, да посети точно вашия завод в Каблешково?
- Не е било предумишлено, той запълваше всеки свободен прозорец от срещите с избирателите, разбрах, че сам е пожелал да види как се развива предприятието.
- Информираха ли Ви от ВС на БСП, че ще бъдете кандидат за кмет в Бургас?
- Не, не съм информиран.
- Чувствате ли се подготвен да ръководите община като Бургас ?
- По отношение на възможностите има десетки бургазлии с качества като моите. .
- От впечатлението, което създавате, разбираме, че БСП е открила огледален образ на Димитър Николов от ГЕРБ - млад, високообразован, владеещ чужди езици, технократ, приятен за общуване. Признавате ли, че е търсено умишлено?
- Аз не познавам лично г-н Димитър Николов, известно ми е, че е бил директор на завода за шоколадови изделия “Победа”, това е много важно предприятие, една от емблемите на Бургас. Ще ви отговоря така – предпочитам кмет да е този, който има отношение към проблемите на града. Йоан Костадинов е такава личност, той го доказа през всичкото това време, докато е кмет.
- Но проведените през последната година серия от социологически проучвания, които са били докладвани регулярно във ВС на БСП, не били в негова полза.
- Аз говоря за резултатите от свършеното. Костадинов доказа, че може да се отдели общественото от бизнеса. Той опази Бургас от дребните частни апетити. Дори и само съхранената Морска градина от безобразно застрояване е достатъчно голяма заслуга.
- Можете ли да издържите в една тежка предизборна кампания, ако партията Ви призове срещу Костадинов?
- Прозвуча ми болшевишки. Това е въпрос на мой личен избор. Първо трябва да преценя дали трябва да го направя, или не. Това че се заговори за моята кандидатура в медиите по никакъв начин не ме обвързва на този етап.
- Кое би Ви обвързало?
- Точните правила. Да са ясни проблемите, да са ясни ангажиментите и участниците, които ще ги поемат, както и какво ще се случи след това. Не само с този, който участва на предната линия, а и какво ще се случи с всички останали участници.
- Под всички участници имате предвид и конкуренцията Димитър Николов от ГЕРБ?
- Да, говоря за всички - и за тези, които ще стоят зад мен, и за тези, които са на отсрещната страна.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |