В новините
 
21.09.2006 04:18   Новината е видяна 5113 пъти
Етноси от всички краища на страната отново в Несебър
От 22 до 24 септември Несебър ще е домакин на третото издание на единствения по рода си у нас Национален фолклорен фестивал на етносите. В рамките на фестивала, фолклорни традиции и обичаи ще представят както български състави, така и официално признати етноси, населяващи страната ни. Това са арменци, армъни, гърци, евреи, каракачани, роми, татари и турци. Фестивалните прояви ще коментират и анализират изследователи и специалисти в областта на фолклора и изкуствознанието, художествени ръководители и представители на етнически групи.

Три дни Несебър ще бъде огласян от звуците и ритмите от изпълненията на музикалните вокални и танцови състави. Над 350 са участниците в тазгодишното издание на феста. На несебърска сцена ще се изявяват ромска фолклорна група „Романи Яг” при исторически музей – гр. Средец, духов оркестър „Белите лебеди” – Сливен, ромски танцов състав „Фантазия” – Дупница, детско-юношески танцов състав и дамски хор при българо-гръцко дружество „Анхиало” – Поморие, детски танцов състав при културно – просветно дружество на каракачаните – с. Самуилово. община Сливен, ансамбъл за турски фолклор „Тих Дунав” – “Sakin Tuna” – Тутракан, вокална група „Шарл Азнавур” - гр. Пловдив, хор „Гомидас” – Хасково, народен хор – АМТИИ – Пловдив, ансамбъл за автентичен фолклор „Драгиново” при читалище „Методий Драгинов” – с. Драгиново, Велинградско, детска фолклорна група „Родопски чанове” – с. Рибново, Благоевградско, детски фолклорен ансамбъл „Плъстина” – община Омуртаг.

Тази година обаче в нетрадиционния фест няма да видим армъни и татари. Техни представители участваха в предните две издания на проявата. „Това са малки етноси, с недотам богата култура. За да избегнем повторяемостта, отправили сме покана за участие към представители на българо-мохамеданите, споделя Данислав Кехайов, който е главен организатор на фестивала. Тяхната култура, бит и традиции ще представи детски фолклорен ансамбъл „Плъстина” от Омуртаг. Те са преселници от Югозападна в Средна Северна България, за това и показват песните и танците на родния си край. Въпреки това ще представят духа и традициите на турския фолклор, обяснява Кехайов.

Макар и млада, проявата вече има своя песен. „Под слънцето на Юга” – така е озаглавен химна на етнофеста, чийто текст написа несебърският автор Иван Ненков. Музиката бе възложена на композитора Георги Андреев. Етнофестът ще стартира от портите на стария Несебър в петъчния ден от 18.30 ч. с дефиле на съставите-участници. По стар българския обичай, на пл.”Месамврия” артистите ще бъдат посрещнати с хляб и сол, след което рамо до рамо ще заиграят българското право хоро. Половин час по-късно на Амфитеатъра в античния град е церемонията по официалното откриване на фестивала. Специален гост на тазгодишното издание е д-р Иванка Влаева – представител на Съюза на българските композитори. В първата фестивална вечер на сцената на амфитеатъра ще звучат изпълнения на оркестър „Орфей”, с ръководител Георги Янев.

За 23 септември /събота/ от 10.00 ч. е насрочена пресконференция с участието на Миглена Щерионова – секретар на община Несебър, Данислав Кехайов – директор на фестивала, н.с. I-ва ст.д-р Венцислав Димов и н.с. I-ва ст.д-р Лозанка Пейчева – Институт по езикознание, секция „Етномузикология” при БАН, която ще се проведе в Конферентен център „Несебър”, зала №1. Непосредствено след това е научната конференция на тема „Изследване и популяризиране на фолклора на етническите групи в България”, на която ще присъстват експерти от БАН, художествени ръководители и представители на етнически групи. Паралелно с дискусиите в съботния ден са предвидени фестивални концерти из съставните селища на общината. От 14.00 ч. в читалище „Яна Лъскова” е юбилейният концерт по повод 70-годишнината на проф.Николай Стойков, който е консултант на феста. 16.00 ч. пък е началният час на фестивалните изяви на сцената на Амфитеатъра, които ще продължат и в неделния ден.

От 12.30 ч. на 24 септември с концерт на фолклорен ансамбъл „Слънчев бряг” ще завърши III – ят Национален фолклорен фестивал на етносите. Всички участници ще получат грамоти и плакет със знака на фестивала, който изобразява три птици в полет с цветовете на националния трибагреник, символизиращи стремежа към общочовешките ценности и постигане на истинско взаимно разбиране между различните етноси в България.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |