В новините
 
16.10.2006 06:58   Новината е видяна 3934 пъти
Общинарите на Бургас се местят в двор на училище
Община Бургас смята да отнеме двора на централната градска хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий", за да строи там административна сграда и алея, водеща към подземен паркинг. За това предупреди директорката на училището Радка Николова. "9 години се молих на общината да ни помогне да си построим закрита спортна зала и кабинет по компютърна техника, а в отговор те решиха да ни вземат двора, където е игрището на учениците", оплака се тя.
Шефката на Общинския съвет в Бургас Лена Бахчеванова призна, че имат подобни планове. "Възложили сме обществена поръчка на специалист, който да провери какви са възможностите да се обособи парцел там, за да си построим собствена сграда", каза Бахчеванова. В момента градският парламент няма такава и ползва салон в кметството. Според нея проблем с училището нямало, против бъдещия градеж били единствено собствениците на павилиончета около двора му, поставени върху евентуалния нов парцел. "Сградата ни трябва да е в центъра, за да е близо до общината. Ако сме далече, работещите там ще бъдат изключително затруднени да присъстват на заседанията ни", отбеляза Бахчеванова. Тя твърди, че смятали да навлязат "съвсем малко" в южната част от територията на школото. За отплата били готови да издигнат триетажна сграда, като в партера й да оформят спортен комплекс за учениците.
Бахчеванова обаче премълча втората част на проекта, която предвижда и северната част от двора да бъде отнета. "Те искат от север да изградят алея за пешеходци, която да води към подземния паркинг на бъдещия градски универсален магазин. Изпипали са всичко. Дворът на училището е публична общинска собственост и знаят, че ако го застроят, няма да могат да бъдат атакувани, защото няма са в нарушение на закона", каза директорката Николова. Според нея обаче ще бъде погазена наредба на министерството на образованието. Тя предвижда на всеки ученик в училищния двор да се падат по 25-30 кв.м площ за игра. "Нашият двор и без това е малък и на дете се падат по 6 кв. м. Общинските власти ще лишат учениците и от тях", коментира Николова. На нейното мнение са и учениците в гимназията, които започнаха подписка срещу действията на местната власт.
Това е поредният скандал със строителство върху общинска земя в Бургас. По подобен начин в началото на годината общината закри цяла автогара, от която тръгваха автобусите за околните села, за да може в близост двама от съветниците да си издигнат голям блок.
От 2 г. бургаските съветници гласуват на почти всяка сесия продажбата на различни терени при липсата на регистър на общинската собственост. Една от сделките с подобни терени вече бе развалена от съда по-рано тази година като незаконосъобразна.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |