В новините
 
15.11.2006 09:03   Новината е видяна 3428 пъти
От 1 януари пътуваме в страните от Европейския съюз и с лична карта
От 1 януари 2007 г. всеки български гражданин ще може да пътува и с лична карта в рамките на Европейския съюз при изискванията на Шенгенското споразумение. Това предвиждат одобрените от правителството промени в Закона за българските документи за самоличност.

Измененията регламентират също възможността на българските граждани в чужбина без валидни документи за пътуване или самоличност да бъдат издавани временни паспорти, които не само ще им позволяват да се завърнат в България, но също да пътуват и да пребивават в чуждата държава, в която се намират. Временните паспорти ще се издават от дипломатическите и консулските ни представителства там.

На гражданите на ЕС, на държавите-страни към Споразумението за европейско икономическо пространство, гражданите на Конфедерация Швейцария, както и членовете на техните семейства, които не са граждани на ЕС, ЕИП и Конфедерация Швейцария, ще се издават карти за продължително и постоянно пребиваване. Свободното пребиваване в страните-членки на гражданите на ЕС е предвидено в директива на Европейския парламент и на Съвета от 2004 г. Български документи за самоличност ще се издават на тези граждани, ако са в страната ни за повече от 3 месеца. Карти за продължително пребиваване ще се издават от МВР за срок не по-дълъг от пет години. 10 години пък ще са валидни картите за постоянно пребиваване.
Вече издадените документи за самоличност по действащото законодателство ще са валидни до изтичането на срока им и с тях ще се пътува свободно. Както е предвидено в Договора ни за присъединяване към ЕС, от следващата година електронен носител на информация, съдържащ личните данни от персоналната страница в електронен формат, както и цифрова снимка на приносителя, задължително ще съдържат новоиздаваните паспорти, служебните, дипломатическите и моряшките паспорти, както и удостоверенията за пътуване зад граница на бежанци, на лицата без гражданство и на чужденците с хуманитарен статут. За заснемането на биометрични данни лицето ще се явява лично. Предвижда се поетапното въвеждане на биометрични станции за снемане на биометрични данни от гражданите.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |