В новините
 
22.12.2006 01:23   Новината е видяна 3367 пъти
315 календарни дни отпуск за майките, родили дете преди 1 януари 2007г.

От 1 януари 2007 г. размерът на отпуска за бременност и раждане се увеличава от 135 на 315 календарни дни, 45 от които преди раждането. Това реши Министерски съвет като прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за работното време, почивките и отпуските.
Право на отпуск в увеличения размер ще имат и майките и осиновителките, които са родили или осиновили дете преди 1 януари 2007 г., т.е. те са излезли в болнични за бременност и раждане преди посочената дата. Към влизане в сила на промяната от 1 януари 2007 г. тези майки ще са заварени в период на ползване на отпуск в досегашния размер от 135 календарни дни, които се разрешават с болнични листове или този отпуск вече ще е изтекъл.
С промените в наредбата се регламентира редът за ползване на остатъка до 315 календарни дни, от които 45 преди раждането. Остатъкът се определя като се приспаднат досегашните 135 календарни дни и календарните дни след тази дата, изтекли до момента, от който майката заяви, че иска да ползва по-благоприятния размер. За целта е необходимо майката да подаде писмено заявление до работодателя, при когото работи, в което посочва и деня, от който желае да ползва отпуска. Към заявлението тя трябва да приложи акта за раждане на детето или акта за предаване на детето за осиновяване и декларация по образец.
Майките, чийто отпуск от 135 календарни дни все още не е изтекъл, имат право да подадат заявлението след изтичането на болничните, а тези с изтекъл отпуск също имат право да подадат заявление до работодателя си, за да ползват реално остатъка до 315 календарни дни. Едновременно със заявлението майката следва да оттегли даденото от нея съгласие за ползване на отпуска на посочените лица.
Работодателят е длъжен да разреши ползването на отпуска от деня, посочен в писменото заявление на майката.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |