В новините
 
28.12.2006 17:15   Новината е видяна 4729 пъти
16,23% от страната в "Натура 2000"

109 защитени зони за опазване на птиците или 16,23% от територията на страната, както и 15 на сто от територията или 196 зони за местообитанията ще бъдат включени в европейската екологична мрежа  НАТУРА 2000.
Това решиха лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган и политическите ръководства на трите партии БСП, НДСВ и ДПС, които разгледаха обхвата на защитените зони, съобщава правителствената информационна служба.
Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров представи пред Политическия съвет на управляващата коалиция вариантите на обхвата на зоните за птиците и местообитанията, подготвени въз основа на решенията на Националния съвет по биологично разнообразие.
В страните от ЕС средният процент на защитени зони за местообитанията е 12%, а за птиците е 9,6 на сто.
Включването на съответни територии в НАТУРА 2000 не променя собствеността върху земи, гори и водни площи. Няма и изрични забрани за строителство или други видове дейности в местата по НАТУРА 2000. На проектите ще бъде правена специфична оценка на въздействието, което биха оказали върху опазвания в защитената зона вид. Предвижда се тази оценка да бъде етап в обхвата на екологичната оценка или ОВОС.
Списъкът със защитените зони за местообитанията ще бъде представен за съгласуване в Европейската комисия и едва след неговото одобрение ще започне обявяването на зоните по същия начин.
След решение на Министерския съвет, списъкът със защитените зони за птиците ще бъде обнародван в "Държавен вестник", а след това ще започне обявяването на всяка зона поотделно със заповед на министъра на околната среда и водите. В едномесечен срок от обявяването на проекта заинтересованите лица ще имат право да представят мотивирани писмени становища, възражения и предложения.
Министерството на околната среда и водите ще продължи разяснителната кампания за обхвата на защитените зони и дискусиите по темата.
Водещи принципи ще бъдат прозрачност и яснота на критериите при издаване на заповедите за защитените зони от министъра на околната среда и водите и висока степен на ангажираност на всички институции, имащи отношение към определянето на режима в защитените зони./econ.bg/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |