В новините
 
27.07.2007 13:40   Новината е видяна 5313 пъти
27 юли - Св. Седмочисленици

На 27 юли християнският свят чества паметта на Св. Седмочисленици. На тази дата през 916 г. умира последният от седемте славянски просветители – Климент Охридски. Освен двамата първоучители Св. Кирил и Методий и техният ученик Климент Охридски, в това свещено число влизат останалите ученици Горазд, Наум, Ангеларий и Сава. Климент участва в подготовката на Моравската мисия и придружава двамата братя в Моравия, Панония и Рим. В България разгръща широка книжовна дейност. Наум работи като учител в Преслав и Кутмичевица. В края на живота си живее в построения от него манастир на брега на Охриското езеро. Горазд е високообразован книжовник, владеещ гръцки, славянски и латински език. Ангеларий води борба с немското духовенство в Моравия, а по-късно заедно с Наум и Сава идва в България, посрещнат радушно от българския владетел Борис I. Традицията да се почитат заедно е много стара. Най-рано имената на седмината се споменават в Пространното житие на св. Климен Охридски от архиепископ Теофилакт, написано към края на XI в. През XIII век култът към Седмочислениците е разпространен из българските земи.

Св. Седмочисленици - славянските просветители, светите братя Кирил и Методий и техните ученици: Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Изгонени от Моравия, намерили прием в България. Проявили монашески подвизи и насаждали вяра и религиозна просвета сред народа през IX век. На тоя ден е починал първият от тях - св. Климент (916 г.). † Траянополский епископ Иларион, Пространен православен месецослов, изд. Тавор.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |