В новините
 
08.08.2007 15:36   Новината е видяна 11694 пъти
Блус на плажа

11.Август 2007 г., надвечер, на Бургаския плаж до Папая (вдясно от Тропикана), до мрежата за плажен волейбол.
Чист блус, без джаз, без рок, само блус ... Блус на плажа.

Горещо, непринудено и … на плажа.

В Груви Бар, Мишо е събрал постоянните приятели и разяснява с ентусизъм. И естествено как без Васко Кръпката … J). Последният, добре известен блусмен, вече два пъти е бил патрон и организатор на Блус на плажа, но в дивите условия на един къмпинг близо до Бургас, доколкото нещо по Черноморието е останало диво.
Първата вечер на феста е 11.Август, мястото е плажа до Тропикана, известно още като площадката за плажен волейбол.

Което веднага навява на мисълта, че един от основните спонсори е Ваклин Стойновски. Съорганизатори са Груви Бар Society, Васко Кръпката и приятели, и още няколко известни на бургаската публика групари, интелектуалци (от истинските), меценати (пак от истинските). Зад идеята заставаме и ние, спонсори и приятели, които ше бъдат изброени по-нататък ...

И! Подборът на изпълнителите не е специален.
На въпросите ни организаторите отговориха изчерпателно и на магнитен носител:

- Как възникна идеята за Блус на плажа?

Блус на плажа е фестивал който се организира от 2005 година на плажа на къмпинг „Под Смокините” по идея на Ричард Джеймс – Райчо и Васко Кръпката. Тази година от носталгия по любимия на всички Бургас Блус Фест поканих организаторите да направим феста на плажа в Бургас изхождайки от славата на Бургас като блусарски град и амбицията да направим фестивала традиционен и да подобряваме качеството всяка година.

- Не са ли много два блусфеста в Бургас?

Бургас има нужда от разнообразие в културните събития, а и Бургас блуз фестивал е фестивал съдържащ стиловете джаз, рок, поп, блус. Ние търсим формата в който ще участват групи изпълняващи само блус в чистата му форма.

- Блусът не е комерсиална музика. Смятате ли, че подобен фестивал ще събере достатъчно публика?

Блусът не е популярна музика на територията на България. Много от хората не знаят какво точно е стилът блус, като го бъркат с изпълнението на балади. В тази насока ще опитаме да направим тази музика по популярна, каквато е в цяла Европа, да не коментираме родината и Америка. Самият блус търпи огромна стилова промяна и модерния чикагски блус се доближава като звук по-скоро до рок, отколкото до първородния блус от делтата на Мисисипи. Нашата идея е да запознаем публиката по подробно с тази музика като разчитаме на изтънчения и вкус.

- По какъв критерий ще се канят участниците?
Участващите групи са поканени като утвърдени блус изпълнители в България. Гост от чужбина, тази година е Ричард Баргейл, който е икона на блуса в Германия.

- През 1996г. Блусфестивалът спря за няколко години – колко години след като тогавашните спонсори оттеглиха финансовата си подкрепа с мотива, че се е превърнал в градинско увеселение. Какви са гаранциите, че това няма да се повтори със случайни хора на сцената?

Както тази година така и в следващите издания на „Блус на плажа” участващите групи ще бъдат подбирани от организаторите като освен утвърдените блус изпълнители има идея да се даде подиум на млади амбициозни музиканти, които да представят проектите си, но след като бъдат одобрени след прослушване. Освен това амбицията на организаторите е да се засили чувствително международното участие.

- Ще доживеем ли да видим американски блусар?

Това можеше да се случи още в това издание на Блус на плажа, като бе отправена покана на двама актуални американски блус изпълнители, която те приеха, но липсата на достатъчно спонсори ни лиши от удоволствието да ги наблюдаваме на живо тази година. Да се надяваме че следващата година ще ги видим на живо в Бургас.

- Какви са представите ви за място и обстановка за провеждането на един блусфестивал?

Морския бряг предразполага за провеждане на блус фестивал понеже морето отпуска душата и я отваря за забавления, точно както и действа блус музиката.

- Къде по точно на плажа ще се състои Блус феста?

Тази година Блус на плажа ще се състои на северния плаж в Бургас до волейболната мрежа.

-         Как желаещите да постят Блус на плажа могат да се снабдят с билети ?

Билети няма, целия фестивал е безплатен, всички са поканени. Благодарение на нашите спонсори, колкото и да са малко всеки който иска има възможност да се докосне до купона който създават музикантите и атмосферата на един истински блус фестивал.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |