В новините
 
19.08.2007 10:13   Новината е видяна 5057 пъти
С фолклорна програма продължават честванията на Илинденско-Преображенското въстание в местността Петрова нива
Петрова нива. С фолклорна програма продължават честванията на Илинденско Преображенското въстание в местността Петрова нива, предаде кореспондентът на Агенция "Фокус”.
На сцената в местността Петрова нива ще се изявят известни изпълнители на странджански народни песни. Над 60 групови и индивидуални изпълнители, предимно от Бургаски, Шуменски, Хасковски, Добрички и Ямболски регион, са заявили участие в днешната фолклорна програма на събора. Снощи честванията на Петрова нива завършиха с фолклорен концерт, в който везха участие Лазар Налбантов, Ирена Станкова, Росица Станкова, Панайот Вълков, Зорница Георгиева, сестри Ставреви, Велко Велков.
Всяка година стотиците потомци на преображенци и родолюбиви българи се събират на историческото място, където е взето решението за избухването на въстанието в Одринска Тракия, за да почетата паметта на загиналите.
Зам.- председателят на Съюза на тракийските дружества и председател на Политически клуб Тракия Тодор Бояджиев също присъства на тържествата. Той каза, че е свързан с Петрова нива, тъй като неговият дядо Лефтер Мечев е един от участниците във въстанието. Лефтер Мечев на два пъти е посрещал в Малко Търново Гоце Делчев, което недвусмислено показва че Илинденско-Преображенското въстание е едно и събитията са взаимносвързани, каза генерал Бояджиев. Затова тракийци са лансирали идеята след като това въстание е едно, то да се чества заедно, а не да се делеят на Илинденци и Преображенци.
Катя НИКОЛОВА




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |