В новините
 
21.08.2007 10:58   Новината е видяна 5129 пъти
И цената на олиото "полудя"
Реколтата почти наполовина заради сушата
3.60лв. ще струва литър слънчогледово олио в съвсем близко време, сочат мрачните прогнози на търговците. Етикетите в магазините с дни променят стойностите си и все повече ни доближават до споменатата цена. Този скок се очаква още преди Нова година, когато у нас обичайно поскъпват стоките, за разлика от цивилизования свят. Това ще бъде второто повишаване на растителното масло, след като от 1.60лв. то скочи на 2.60лв. за литър преди месец. Това е най-високата цена от 5 години насам, коментират брокерите. Близо 60% е увеличението от миналото лято досега. Маслодобивът вдига цените, като се презастрахова, за да може да покрие скока, който се очаква за слънчогледа от новата реколта, става ясно още. Този скок вече е факт в Европа, което предопределя неговата неизбежност и в България. Вчера в търговската мрежа на Бургас литър олио варираше от 2.40 до 3.05лв.-цена, близка до прогнозираната.
43, 472 дка са пропадналите площи маслодаен слънчоглед от засятите 338,928 дка общо за региона, каза за в."Компас" старши експертът в Областна служба по земеделие и гори Маргарита Янева. 130 са подадените жалби за обезщетяване на загуби до този момент. Областна земеделска комисия по зърнопроизводство следи състоянието на добивите. Тя ще разгледа и жалбите на производителите, които са ощетени от неблагоприятните условия, като състави констативни протоколи, които ще оценят нанесените поражения. Янева не се ангажира с коментар относно цената на маслената течност, тъй като пожънатите площи са едва 25% от всичките. Тя обаче бе категорична, че сушата е дала своето отражение и върху пролетниците, какъвто посев е слънчогледът. Неговата жътва вече е в ход. Реколтата е почти наполовина по-ниска от миналата година, когато е била 127 кг от декар. Добивът за областта тази година е едва 69 кг/дка. Най -висок ръст бележи той в Карнобат, където жънат 71 кг от декар. В добро състояние са едва 2-3% от засятите площи. В незадоволително състояние са почти 54%, а пропадналите съставляват 11,7%, което е равно на 43, 472 дка. Според експерта нетипичните условия-сухото и горещо време, са причина за пораженията, нанесени на маслодайната култура. Маргарита Янева смята обаче, че е твърде рано да се реагира с повишаване цените на олиото, защото жътвата не е приключила и резултатите не са ясни. Тя смята също, че това са изпреварващи цени, с които търговците се презастраховат именно поради лошата реколта, която се очертава. Това създава условия за спекула, каквато се оказа повишаването цената на олиото на този етап.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |