В новините
 
29.08.2007 07:40   Новината е видяна 5798 пъти
Загина доайенът на бургаската фотография

Месроб Енгибаров е роден на 20 януари 1949 г. в Бургас.
Завършил е висше фотографско образование в Лайпциг през 1976 г.
Работил е в ММЦ – Приморско от самото му създаване, в „Реклама“, в „Българска фотография“, където е бил главен технолог, а след това заместник-директор. Има свое фотографско ателие, в което продължава дейността на родителите си.
Последните три години е изпълнителен директор на Регионалната занаятчийска камара - Бургас, член на Националната занаятчийска камара и зам.- председател на браншовото сдружение на фотографите в България.
Участвал е в много изложби и пленери в страната и чужбина

Месроб Енгибаров бе блъснат от автомобил преди надлеза „Ченгене скеле“ 
Доайенът на бургаската фотография Месроб Енгибаров загина след автомобилна катастрофа в неделя вечерта. Той е бил блъснат от "Опел Вектра" в 18.25 часа по пътя Созопол - Бургас, на около 50 метра преди надлеза "Ченгене скеле" в дясната лента на пътното платно. Енгибаров бил спрял автомобила си край пътя, за да изведе кучето си. След като слязло от колата, животното пресякло пътя и било леко ударено от минаващ автомобил. Стопанинът му се втурнал след него да му помогне и тогава бил блъснат. Опелът, който бил управляван от 34-годишен варненец, според полицията се движел с несъобразена скорост. 
Месроб Енгибаров беше изпълнителен директор на Регионалната занаятчийска камара - Бургас. Последният проект, по който той работеше е за трансгранично сътрудничество „ Каравана за търговски връзки Къркларели – Бургас” . По тази линия той организираше изложба на турските занаятчии в Бургас, която се откри вчера вечерта. 
„ В шок сме. Емо организираше всичко. Сега ще трябва да се оправяме без него. Не мога да повярвам, че се е случило“, сподели докато посрещаше майсторите от Къркларели председателят на занаятчийската камара в Бургас Стоян Георгиев. 
Заради трагичната кончина на Енгибаров не излезе и поредният брой на вестника на занаятчийската камара „ Еснаф“. Изданието беше почти подготвено за печат и се чакаха само снимките от Месроб. Вестникът трябваше да бъде издаден вчера да и бъде на изложението на турските занаятчии. 
Изпълнителният директор на Регионалната занаятчийска камара е координатор и на изложбата на 12 майстори от Бургас, която ще се проведе в Къркларели от 1 до 8 септември т.г. Гостуването им също е част от проекта “ Каравана за търговски връзки Къркларели – Бургас”, финансиран от ЕС. Колегите му са в паника, защото за организацията остават само четири дни. 
Месроб Енгибаров произхожда от най-известната бургаска фотографска фамилия. През ателието на майка му и баща му бургазлии са минавали десетки пъти. Техните художествени снимки и досега са запазена марка. 
Синът доразработва ателието, а колегите му фотографи и останалите занаятчии казват само добри думи за него. 
Освен с майсторските снимки и участия в много изложби и пленери в страната и чужбина, Енгибаров ще бъде запомнен и с предаването на занаята си на млади хора. Той е обучавал в тайните на фотографията безработни младежи на възраст между 18 и 29 години.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |