В новините
 
07.09.2007 11:31   Новината е видяна 4742 пъти
Бургазлии издигнаха паметник на Христо Фотев

Бургазлии издигнаха паметник на Христо Фотев
      В Приморския парк на Бургас официално бе открит паметник на големия български поет, бургазлията Христо Фотев.
      “Тук на брега в Бургас, всички сме подвластни на три стихии-Море. Поезия. Любов.Може би в това се крие причината за особения дух и атмосфера на града ни. Те са които ни правят романтици, мечтатели, художници, поети, артисти по дух. Като него, нашият Христо Фотев, чиито дух остана в Бургас завинаги. Тук на брега, където написа най-красивите си стихове.”- Това каза кметът на Бургас Йоан Костадинов преди да пререже лентата на новия паметник.
      Стихове за поета рецитираха Недялко Йорданов, Тома Бинчев, заместник министъра на културата Надежда Захариева. На откриването присъстваха още писателите Антон Дончев, Иван Гранитски, Лиляна Стефанова, писатели и поети от Бургас, актьори, художници и много граждани.
      Обявено бе и решението на общинския съвет в Бургас за учредяване на национален конкурс за поезия на името на Христо Фотев.
      Паметникът е дело на скулптура Никола Станчев и архитект Росица Йовчева. След близо година работа и пет идейни проекта се е родила днешната впечатляваща композиция. Приседнал на стара смокиня, дървото на мъдростта, Христо Фотев, който неистово обичаше Бургас ще посреща изгревите над Бургаския залив.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |