В новините
 
27.09.2007 06:26   Новината е видяна 5245 пъти
Бойко Борисов учи хората си на медийно поведение

В секцията “визия и правила за поведение при медийни участия” щабът на ГЕРБ предлага на своите кандидати да спазват някои азбучни истини за българската журналистика. Те трябва винаги да ходят подготвени, никога да не закъсняват, винаги да съгласуват изявите и позициите си, при изненадващ въпрос отговорът трябва да е ”ще се запозная допълнително”.

Кандидатите на ГЕРБ с наръчник за правилни отговори и медийно поведение
Кръстьо Петров 
ГЕРБ започна обучение на кандидатите си за кметове и общински съветници със специална книжка, която ги учи как да се държат и какво да говорят по време на предизборната кампания. В наръчника е отделено обширно място за поведението им пред медиите, както и съвсем ясно очертани забрани.
Наръчникът казва, че политическите решения се вземат от предизборния щаб. Кандидатите следват указанията на Общинския предизборен щаб като те са задължени да следват плътно графика без да правят “импровизирани изяви”. Кандидатите за кметове и общински съветници на ГЕРБ нямат право да изразяват политическа критика. Оценките и политическите атаки се правят само от председателя на предизборния щаб и партийните координатори по места.
В наръчника се отбелязва, че кампанията, която водят кандидатите на ГЕРБ, трябва да бъде “позитивна, убедителна, в полза на политиката на партията в местната власт, внушаваща увереност в победата, но не и агресивна, а фокусираната върху проблемите на конкретната община”. Кампанията не бива да бъде “негативна, компроматна, извън рамките на политическите тези на партията и извън конкретните общински проблеми”.
Някои насоки
Какво да се отговаря при срещите със симпатизантите и интервютата е залегнало в графата “очаквани лични въпроси и насоки за отговори”. Като отговори на въпроса “защо се кандидатирам за кмет” са посочени пет “насоки” за отговор.
На първо място стои “защото живея в тази община и познавам нейните проблеми”, след това идват “защото ще управлявам добре и ще оптимизирам постигнатите резултати”, “защото искам да провеждам нов тип политика, която ще работи в обществен интерес без участие в корупционни схеми”, “защото ще управлявам открито и с участието на гражданското общество”, “защото искам да управлявам ефективно на базата на експертни оценки”.
Като възможни “насоки” за отговор на възникнал интерес по линията защо някой се кандидатира именно от ГЕРБ се дават ”защото споделям основните политически принципи и управленска програма”, ”защото са единствената сериозна и надеждна алтернатива на статуквото”, ”защото с експертната подкрепа на ГЕРБ мога да реши съществуващите проблеми”, ”защото искам модерно и добро управление в общината” и ”защото ГЕРБ е гаранция за новото управление”.
Известна свобода в “насоките” e дадена при зададен въпрос ”какво първо ще направите като кмет”. Там кандидатът ще може по избор да посочи проблем, който съществува в дадената община. След това наръчникът му предлага да каже: Ще приложа “програмата на ГЕРБ за местно управление”, ще направя “ревизия на общинските фирми и сделки”, ще създам “екип за привличане на стратегически инвеститори”, общината ще проведе “подготовка на проекти по европейските фондове”, ще се “опитимизира общинската администрация”.
Книжката дава “насоки” на кметовете и общинарите да гарантират за недопускането на незачитане на гражданската воля, корупция и лошо управление, некомптентност, безпринципни коалиции и липса на информация.
В отговор на въпрос “за какво ще работя”, “насоките” са за “нов стил на управление, който не отрича постигнатите резултати, а ги доразвива”, ”честно и открито управление”, “достойния живот на хората”, “справяне с корупцията”.
Държание пред медиите 
В секцията “визия и правила за поведение при медийни участия” щабът на ГЕРБ предлага на своите кандидати да спазват някои азбучни истини за българската журналистика. Те трябва винаги да ходят подготвени, никога да не закъсняват, винаги да съгласуват изявите и позициите си, при изненадващ въпрос отговорът трябва да е ”ще се запозная допълнително”.
Препоръчва се никога да не се казват “конфиденциално нещо” на журналистите, защото “вероятността то да придобие публичност или да се използва срещу вас е поне 70 процента”.
По време на телевизионни предавания, наръчникът задава основните модни тенденции за жените кандидати на ГЕРБ. Ако съответната медия не разполага с грим, те трябва сами да си сложат червило, фон дьо тен и пудра. Дрехите трябва да са по-строги и делови в пастелни и меки тонове. Обувките трябва да съобразени според сезона като се препоръчват “затворените отпред”. Бижутата трябва да са семпли и дискретни.
Мъжете от своя страна трябва да избягват карирани ризи и сака, светли дрехи, защото качват по няколко килограма. Не е избегната и темата за чорапите, която нашумя в последно време в медийното пространство. Те естествено трябва да са дълги и в тъмни тонове. Гримът и тук е задължителен.
При интервю в печатните издания кандидатът трябва да поиска предварително въпросите, да поиска готовото интервю за редакция и да обърне особено внимание на заглавието. И тук не бива да се подценява външния вид, “защото обикновено има и фотограф”. В самото начало на наръчника се дават и основните правни рамки, в които се движат правомощията на местните власти – конституция, Европейската харта на местното самоуправление. Описват се и предназначенията на основните закони.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |