В новините
 
10.10.2007 07:43   Новината е видяна 4786 пъти
Актуално: 20 млн. лв могат да бъдат дадени за заплати на учителите

От икономии министерство на образованието и науката разполага с 20 милиона лева, които могат да бъдат включени за увеличаване на работните заплати, заяви Димитър Танов, главен секретар на МОН след приключване на експертната среща. За да бъде реализирано 25% увеличение на възнагражденията от 1 октомври, както искат синдикатите, са необходими още 36 милиона лева, които да се търсят извън системата на образованието.

Ние подготвихме 10 възможни варианта за стъпките за увеличаване на заплатите в средното образование, които ще бъдат съобщени утре на срещата в 16,00 часа и те ще бъдат обсъдени.

Със сдружението на общините се разбрахме да бъдат въведени делегирани бюджети в училищата като се въведат и стимули за това. На въпрос на БГНЕС как вижда това стимулиране Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, заяви, че при регламентиране на ефикасен мениджмънт и изразходване на средствата в конкретното училище те ще могат да разполагат с резерв, който да бъде изразходван за повишаване на заплатите в съответното училище.

Условието е да бъдат завишени и стандартите, като ще се изисква от директорите на училищата в тези средства, с които те разполагат да има и капиталови компоненти за инвестиране в самото училище. В момента в 50 общини в страната има училища с делегирани бюджети.

Това не е проблем за по-големите училища, проблем е за по-малките, но ще се мисли и по този въпрос. Чавдарова съобщи още, че за първи път от много години в общините няма допълнителни средства от данъци, които до миналата година са били пренасочвани към образованието за по-високи доходи на учителите.

Тя припомни, че за миналата година са били пренасочени 120 милиона лева. За съжаление през 2007 г. условията не позволяват да разполагаме с подобен ресурс. Главният секретар на МОН каза, че при всички случаи тези 20 милиона лева икономии ще бъдат дадени за повишаване на учителските заплати, което е около 10%.

Те ще влязат към заплатите, но няма да станат база за преизчисляване за повишаване през 2007 година на заплатите. Тук последва остра реакция от страна на Крум Крумов, председател на Синдиката на учителите от КТ Подкрепа и на Аспарух Томов, председател на Синдиката на учителите на КНСБ, че не са се разбирали по този начин да бъдат изчисляване на заплатите.

Главният секретар на МОН и Атанас Кацарчев, съветник на министъра на финансите Пламен Орешарски заявиха, че те нямат мандат за окончателно решаване на този въпрос и той окончателно ще се реши утре или в последващи преговори, ако утре това не се случи.

Главният секретар на МОН уточни, че тези 20 милиона са от оптимизиране броя на училищата в страната. Експерт от СБУ към КНСБ изнесе статистиката, че от 2004 до 2006 г. включително в сектора са съкратени 15 098 учители и непедагогически персонал в средното образование, което при средна заплата 336 лева, прави за тези години 243 500 000 лева, които според него, са пренасочени в други сектори.

И Танов, и Кацарчев заявиха, че не може да се говори така и срещата на експертите не е имала за цел подобни коментари. Крум Крумов заяви, че не е особено доволен от днешната среща, но все пак тя е стъпка напред към сближаване на позициите.

Той цитира какво е казал министърът на образованието и науката Даниел Вълчев преди да напусне срещата "Вие разгледайте различни варианти за стъпките и начините за повишаване на учителските заплати, а ние ще видим възможностите на бюджета".





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |