В новините
 
25.10.2007 08:13   Новината е видяна 4654 пъти
Тежък ъперкът и за двамата опоненти
Стенограма от дебата между Йоан Костадинов, Димитър Николов и Ваклин Стойновски по бТВ

Водещ: Добро утро на зрителите на БТВ казвам от Градския театър в Бургас. Представям ви независимия кандидат, издигнат от "Съюза на тракийските дружества" и подкрепен от 12 партии и 35 спортни клуба, кандидатът за четвърти мандат за кмет на Бургас Йоан Костадинов, кандидатът на ГЕРБ в тези избори - Димитър Николов и безспорно една от изненадите към настоящия момент - кандидатът, издигнат от коалиция "Ваклин Стойновски за Бургас" - самият Ваклин Стойновски. Няма как да не започнем с действащия градоначалник на Бургас. Г-н Костадинов, това ви е битка за четвърти мандат. Не се ли уморихте вече?
Й.К.: Не, напротив. Опитът, който имам, ми дава амбицията да продължа нататък. Доста неща свършихме и имаме още да довършваме. Мога да кажа, че през този мандат бюджетната рамка на Бургаска община нарасна почти два пъти. Три пъти нараснаха собствените приходи. Общината няма никакви задължения през последните години. Безработицата от 4,5 стигна до 1,06. Икономическото развитие на града даде сигурност на нашите съграждани за в бъдеще. 73% за две години се увеличиха сключените бракове, родиха се 2317 деца. Общината имаше съучастие в предприсъединителни проекти, в структурни програми и тук мога да кажа някои от тях само. Проектът за обработка на отпадъците, който е по програмата ИСПА в размер на 32 млн. евро, които ще бъдат безвъзмездна помощ от европейската програма. Имаме проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадните води в "Меден рудник" за 10 млн. евро, от които 8 милиона по програмата.
Водещ: Ще стане въпрос за тези теми, когато говорим за влизането на Бургас в ЕС. Преди това искам да ви попитам кой от сегашните опоненти приемате като основен противник?
Й.К.: Тези момчета не са противници. Ние се познаваме отдавна. Желая им успех.
Водещ: На езика на спорта Йоан Костадинов в момента нанесе тежък ъперкът и на двамата, наричайки ги момчета.
Й. К.: Не, това не е така. Напротив, това е чисто приятелско отношение.
Водещ: Да не сте политическият баща на тези две момчета.
Й. К.: Не, аз не съм политик изобщо.
Водещ: Нали БСП ви подкрепя.
Й.К.: Мен ме подкрепят и БСП, и други партии, но аз не съм политик. Аз съм бивш стопански ръководител, 12 години кмет, но за политик никога не съм се смятал.
Водещ: Има две неща, които на тези избори ми правят впечатление. Първото е, че вие бихте БСП един път. Сега БСП ви подкрепят.
Й. К.: Вижте, не БСП не беше ме подкрепила, а някои членове на общинското ръководство на БСП в Бургас не ме подкрепиха.
Водещ: Кой е по-голям в Бургас - Йоан или БСП?
Й. К.: Йоан е обикновен бургазлия. БСП е партия, стара партия.
Водещ: Не ви ли притеснява фактът, че БСП и ГЕРБ водят битка на национално ниво и ГЕРБ ползва позитиви от това, че е опозиционна партия? И трябва да ви победи тук, за да има промяна в страната.
Й. К.: Това ще кажат бургазлии на 28 октомври. Сега не можем да говорим изобщо на тази тема.
Водещ: Добре, защо приехте да участвате на този телевизионен дебат. Всички трябва да знаят, че Йоан Костадинов за първи път се явява в телевизионна битка срещу своите опоненти.
Й. К.: Причината е при вас. Вие през август бяхте в Бургас.
Водещ: Тогава гостувахте двама кандидати.
Й. К.: Вие обещахте, че ще дойдете през октомври. На мен обещахте и след като вие дойдохте и аз затова, и си държите на думата, реших да уважа вашето присъствие в моя роден град.
Водещ: Г-н Николов, защо решихте да се кандидатирате на тези избори срещу Йоан Костадинов? Той ви нарече момчета преди малко в студиото.
Д. Н.: Аз съм на 40 години.
Водещ: Бая голямо момче.
Д. Н.: Първо, и второ, защото според мен Бургас за последните 12 години не се развива така, както биха желали бургазлии да се развива. Бургас в момента се развива без общ устройствен план, на принципа на цигански катун. Кой където намери пространство и строи. Затова това става един непрекъснат хаос. Преди малко беше споменато за сключени граждански бракове. Аз ще направя само една вметка. Оказа се, че 50% от майките на Бургас раждат в Сливен и във Варна за съжаление.
Й. К.: Между другото, за градоустройствения план - от 1998 г имаме, но през тази излезе Закон за устройство на Черноморието, който влиза в сила от 1януари догодина. Новите изисквания са териториално-устройственият план, който трябва да се актуализира, това да го направи нашето Министерство на регионалното развитие чрез Национален експертен съвет и след заповед на териториалния министър. На базата на него ще бъде съставен изработен устройствен в Бургас.
Водещ: Отговаряте на това обвинение. Сега, г-н Николов, закусихте ли тази сутрин?
Д. Н.: Да.
Водещ: Викайте по-силно, защото няма да чуят хората. Като кандидат на ГЕРБ какво обещавате да се случи в Бургас, каква промяна? Защото вас дълги години ви обвиняват, че сте част от общинския модел за управлението на Бургас.
Д.Н.: Аз съм лидер на опозицията в Бургас. И като такъв съм с впечатлението какво се е случвало и какво не се е случвало в Бургас.
Водещ: Гласувахте ли обаче заедно с БСП, с мнозинството, което е подкрепяло Йоан Костадинов?
Д. Н.: Като лидер на опозицията аз съм отказвал и сме гласували отрицателно много докладни и решения на Общинския съвет, подкрепяли сме някои, които са били в полза на града - в смисъл, финансиране на здравни заведения, детски градини. И не мисля, че един нормален, разумен общински съвет не би гласувал против финансиране на здравни заведения, детски градини или социални функции на общината. В това няма никакво значение, тук се трупа опит и се знае какви са основните задължения на общината като действаща система.
Водещ: Митко Николов част ли беше от вашия модел за управление или опозиция?
Й. К.: Аз като кмет си нося отговорностите за управлението. Но Митко е част от това управление като общински съветник и като председател на икономическата комисия, за това и той трябва да носи своята отговорност.
Водещ: Носите ли отговорност за това управление?
Д. Н.: Като председател на икономическата комисия три пъти внасях докладна записка за публичен регистър или електронен регистър на общинските имоти на община Бургас. И до момента общинските имоти на община Бургас са на няколко тефтера, даже са написани с молив. Това щеше да даде възможност на бургазлии, изкарвайки ги в интернет, да няма спекулации и съмнения за корупция.
Водещ:  В този модел на управление корупция има ли?
Д.Н.: В модела, който съществува в момента, се създават много големи предпоставки да се мисли, че има корупция. Аз предлагам чисто и прозрачно управление.
Й. К.: Това, за което говори Митко, има проект - държавния проект за електронно правителство. Всички тези неща от държавата се разработват и се спускат към всички общини. Към момента в цяла България общините работят по проекта "Електронно правителство".
Водещ: Ваклин Стойновски. Стоите тук и слушате разговора между БСП и ГЕРБ в това студио, между Йоан и Митко Николов.
В. С.: И виждам, че съм единственият, който не носи отговорност за това, което се е случвало до момента в Бургас.
Водещ: Досега не бяхте ли в Общинския съвет?
В. С.: Не съм бил в Общинския съвет. Аз бях частен предприемач в  Бургас. И като кандидат-кмет на практика съм единственият, който си е изпълнил предизборно обещание. Аз бях казал на бургазлии, че ще успея да изкарам Йоан Костадинов на дебат и това се получи.
Водещ: Чакайте сега, чакайте. Тука ще кажа нещо важно, никой да не си приписва моята заслуга - аз го изкарах на дебат. Кой ви изкара на дебат - аз или Ваклин, кой от нас?
Й. К.: Аз в началото го казах. Обаче има нещо друго. Бургас има памет и вестници, където Ваклин непрекъснато беше с мен на масовки и говореше за доброто управление. Сега изведнъж то стана лошо.
Водещ: Защо се обърна така този човек?
Й. К.: Вероятно от магнитните изригвания.
В. С.: Г-н Бареков, една поправка. Допреди шест месеца аз съм вършил и продължавам да върша доста добри дела за Бургас и за някои други градове и винаги кметовете на тези градове застават до мен. Така че не съм бил на масовки с г-н Йоан Костадинов. Когато аз съм отчел за първа година на плажа да няма нито една жертва, г-н Костадинов беше поканен като действащ кмет.
Водещ: Един от кандидатите се похвали, че е оженил бургазлии, другият каза, че никой не се е удавил при него. При Митко Николов какво е положението?
Д. Н.: Аз имам план за бъдещето на Бургас.
Водещ: Къде е този план?
Д. Н.: Това е съкратеният модел.
Водещ: Той е като "Война и мир" сигурно.
Д. Н.: Отделно сме си направили труда да имаме програма за всяко едно населено място, за всеки един комплекс на територията на Бургас, което е един доста сериозен и грамотен труд. Зад това стои много голям екип от добри професионалисти и предлагам, изпълнявайки този план, Бургас да се преобрази следващите четири години и наистина да вдъхне самочувствието и респекта на модерен европейски град.
Водещ: Ваклин Стойновски, вие имате ли си програма или си управлявате със старата?
Й.К.: Между другото моята програма е като стихосбирка, не е като "Война и мир". Заповядайте.
Водещ: Ама той вярно си го е написал като бял стих. Добре.
Д. Н.: Тоест няма нищо в него и е като бял стих.
Водещ: Е напротив, защо, белият стих има поезия. Сега, Ваклин Стойновски, вие не сте ли един от бизнесмените, които сте подкрепяли Йоан Костадинов през цялото време в Бургас, едно от неговите момчета в Бургас? Защото, когато си говорих вчера с хората, те казаха "не вярваме, че Ваклин е срещу Йоан, той по-скоро му помага в тази кампания, атакувайки Митко Николов и на балотажа ще го подкрепи".
В. С.: Г-н Бареков, във всеки един град има хора, предприемачи, които работят и винаги хората предпочитат да припишат успеха им не на техни лични качества, а на някаква висша сила, примерно помощ от кмета.
Водещ: Помагаше ли ви кметът?
В. С.: Аз в този град съм работил доста добре. Аз винаги съм бил толерантен към местната администрация, срещал съм и подкрепа от местната администрация, но смятам, че градът не се развива както трябва и мисля, че може да се направи нещо по-добро.
Водещ: Кога го решихте това - сега или преди много време, но не сте го споделяли?
В. С.: Вижте, през последните четири години очевадно се вижда, че градът не се развива както трябва. Г-н Костадинов показа следващата си програма. Аз бих го запитал  - как за 12 г не успя да свърши всичко, което мисли да свърши. А това е програмата за последните четири години, които тези двамата господа...
Й. К.: Това е отчет.
В. С.: ... отчет-програма, да, които тези двама господа са извършили заедно през последните четири години и това съвсем не е достатъчно.
Водещ: Според вас, Митко Николов част ли е от модела за управление на Бургас?
В. С.: Той е шеф на икономическата комисия. Но само да кажа за зрителите на Бургас, преди малко г-н Костадинов каза колко се е увеличил бюджетът, но забрави да каже, че Сливен настигна Бургас по бюджет...
Водещ: Там Лечков е футболист, той бяга бързо, срещу вятъра направо.
Й. К.: Нека не забравяме, че един бюджет има структура. В тая структура може да има собствени приходи, но може да има милиони от заеми и кредити - в Сливен от бюджета около 25 милиона са заеми - с големия риск как се връщат след години. Така че това не е по-голям бюджет.
Водещ: Какво му мислите, следващият кмет ще ги връща тези заеми.
Й. К.: Това не е така.
Водещ: Йоан явно се кани да векува в Бургас, той затова мисли за себе си.
Д. Н.: Бюджетът е съвкупност от привлечени средства. Част от тези привлечени средства дават този голям бюджет на общината на община Сливен. Примерно един облигационен заем, който се връща след двайсет и пет години, залагайки основно общинска собственост. Но той дава възможност тези средства в момента да решават наложащите реални проблеми, защото хората няма да живеят с орлите.
Края на диспута четете в следващия брой
Водещ: Готов ли е Бургас за ЕС, там има много пари, ще ги вземете ли?
Д. Н.: До момента от 27 програми, която община Бургас е подготвила за ползване на фондовете на ЕС, е спечелила нула. Моето намерение е да се създаде млад, динамичен, много образован колектив, който от сутрин до вечер да се занимава и да пише европейски програми и да ги защитава. За съжаление, открихме един много модерен офис в центъра на Брюксел, на община Бургас, който даже в момента е заключен.
Водещ: Тоест има си община Бургас офис. Добре, вие сте кмет от коя година?
Й.К.: 1995, есента.
Водещ: От 1995-та се готвите за ЕС. Подготвихте ли го Бургас?
Й. К.: 1999 г Европейската комисия награди като единствен град от 1600 града от Източна и Централна Европа за град, който изпълнява критериите за присъединяване. Такава награда в България нямаше, това ни го даде Брюксел.
Водещ: Значи вие още от 1999-та сте си в ЕС?
Й. К.: На 25 ноември... Говорим за изпълняване на критерии за присъединяване.
Д. Н.: И затова преди два дни бяхме на среща с жителите на "Меден рудник", по средата на самия комплекс имахме среща с много хора и докато си разговаряхме покрай нас мина едно стадо с прасета, подгонени от два коня.
Водещ: Какво пък толкова смешно - прасета гонят коне или обратното.
Д. Н.: В центъра на европейски град.
Й.К.: В центъра на този комплекс има един голям изграден парк, едно голямо спортно съоръжение. Така че, ако можем да говорим за "Меден рудник"...
Водещ: По един неудобен въпрос и за тримата кандидати. Ваклин Стойновски щеше да строи небостъргач, нали помните. Сега като станете кмет, ще го построите ли небостъргача?
В. С.: Г-н, Бареков, за да извадя небостъргача от предизборната надпревара, просто сред останалите кандидати обявих, че ще извърша два неща - едното да назнача комисия, която още веднъж да провери, че всичко си му е наред и след това ще изискам от фирмата да направи градски референдум, който тя да плати и ако този градски референдум е отрицателен, няма да разреша строителството.
Водещ: Нещо не е съгласен Йоан Костадинов.
Д. Н.: Общината плаща за градските референдуми.
Й.К.: Не, не. Това е крачка напред, две назад.
Водещ: Да не би да не му разрешихте да си направи небостъргач, та затова да ви яде така?
Й.К.: Напротив, за 24 часа бяха уредени строителните му книжа.
Водещ: За 24 часа?
Й.К.: Да.
Водещ: Това само за вътрешни хора се прави, г-н Костадинов.
Й.К.: Значи той е вътрешен, бургазлия е.
В. С.: Това обаче не е така. Шест месеца бяха книжата, но г-н Костадинов не ги знае тези неща.
Водещ: 24 часа или шест месеца?
Й.К.: 24 часа. Дадохме каквото е необходимо.
Водещ: Неудобният въпрос към Митко Николов. Как ще убедите хората, че не сте част от това управление, че не сте част от модела "Йоан" в Бургас?
Д. Н.: Много просто. В самото начало на този мандат аз поех водачеството на групата на опозицията на местния парламент. Като такава ние имахме достатъчно докладни записки, достатъчно питания към община Бургас и лично към кмета. На много от въпросите сме спорили надълго. Мога да кажа, примерно последния значим обект, който се случи в Морската градина, така наречения покрив на летния театър, половин час спорихме на микрофона на Общинския съвет в община Бургас и аз продължавам...
Водещ: То голям спор, половин час.
Д. Н.: ... и аз продължавам да защитавам идеята, че за тези четири милиона, за които беше построен покривът, можеше да бъдат построени поне едно-две училища и още две детски градини.
Водещ: Ивайло Дражев каза, че сте гласували за колодрума, срещу който сега сте. Вярно ли е това нещо?
Д. Н.: Първата точка, която беше за създаване на такова дружество, за създаване на такъв обект - да.
Водещ: Гласувал сте "за"?
Й.К.: Не, не. И в икономическата комисия беше прието абсолютно единодушно.
Водещ: А сега ви критикуват за това.
Й.К.: Има любов към критиката.
Д. Н.: Говорим за летния театър и говорим, че парите щяха да бъдат използвани...
Й.К.: Не, аз говорих за колодрума.
Водещ: Въпросът беше за колодрума.
Й.К.: Между другото, този летен театър, който е на 50 години, такъв уникат няма в България, летен театър, покрит с такова покритие няма. В Германия има само един стадион. Летен театър има само в България.
Водещ: Добре ,за какво ви е този летен театър? Дебати не може да има всяка година, концертите са два пъти в годината.
Й.К.: Не са два пъти, културният афиш е целогодишен, на община Бургас. Плюс това знаете, че Бургас, както и Пловдив, са градове с традиции в културата.
В. С.: Г-н Бареков, може ли аз да кажа за летния театър?
Той е необходим. Проблемът беше, че на два-три пъти променят средствата, които трябват за него. И аз такива управници ги уволнявам, които не могат да смятат колко пари ще трябват за нещо.
Водещ: Е, как да го уволните? Него може само избирателят да го уволни.
В. С.: Не, аз казвам човекът, който е сметнал парите, които са за летния театър. Защото даденият чиновник не е бил уволнен, след като е сметнал грешно, а една фирма това нещо може да я доведе до фалит и една община също.
Водещ: Добре, ако двамата отидат на балотаж, кой ще подкрепи Ваклин - Митко или Йоан?
В. С.: Много е неприятно за един кандидат-кмет да трябва да предположи, че няма да участва в балотажа. Но нали при вас обикновено се правят новини...
Водещ: И тримата имате сериозни шансове, това е истината, между другото. Много заплетени избори са.
В. С.: Нали при вас обикновено се произвеждат новини, нека да произведем една малка регионална новина. В крайна сметка аз смятам, че ще стигна до балотаж и съм убеден в това, но по-голямата ми цел е Йоан Костадинов повече да не бъде кмет на този град. Така че, ако случайно не успея да стигна до балотаж, аз ще гласувам и ще призова своите привърженици против него. Нека да разсеем завинаги слуха, че съм част от неговото управление.
Водещ: Митко Николов. Сериозна новина. Сега Митко Николов.
Д. Н.: Аз съм твърдо за балотаж и съм убеден, че ще спечеля.
Водещ: Йоане, какво ще ги правиш младите?
Й.К.: Ще трябва да ги обучаваме.
Водещ: Сериозни са.
Д. Н.: Няма вечно обучени.
Й.К.: Нека, това е хубаво.
Водещ: Сериозни са. Да знаеш този път е сериозна работата. Виж какъв отбор са създали.
Й.К.: Тя винаги е сериозна. Винаги е било сериозно. Бургас е сериозен град, не като София.
Водещ: Аплодисменти за тримата кандидати. Това безспорно беше най-атрактивния балотаж




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |