В новините
 
09.09.2004 23:07   Новината е видяна 6072 пъти
12-та природозащитна работна ваканция – Поморие 2004
В ,,Музея на солта” в Поморие ФПС “Зелени Балкани” закри официално 12-та си природозащитна работна ваканция – Поморие 2004, планирана за периода от 3 септември до 9 септември 2004 г.Събитието протече за втора поредна година с личното участие на Вицепрезидента на Република България – ген. Ангел Марин.Представени бяха накратко резултатите от 12-годишната консервационна програма на ФПС Зелени Балкани, извършвана на територията на езерото. В нея се включиха общо 130 български и 97 чуждестранни доброволци, които заедно положиха над 2600 човекодни доброволен труд, като построиха насипни острови с обща площ над 270 кв. м., многобройни дървени и плаващи гнездови платформи, както и поставиха информационни и указателни табели, за подобряване на хабитатите на водолюбивите птици на територията на езерото.

В резултат на тези усилия, гнездовата популация на редките гривести рибарки се повиши от 6 двойки през 1996 г., на 450 двойки през 2002 г, за да достигне рекордната численост от 1000 двойки през 2004.Символично на свобода бяха върнати 14 бели щъркели преминали успешен курс на лечение в Центъра за рехабилитация и размножаване на редки видове, функциониращ като част от дейноста на Зелени Балкани. Акцията е част от кампанията “VІ-то Международно преброяване на белия щъркел” в България, която се проведе под патронажа г-н Вицепрезидента.
Целта на работната ваканция тази година е създаване на нови острови за подпомагане гнезденето на редки видове водолюбиви птици и ремонт на вече съществуващите острови.
Във ваканцията участие взеха четирима доброволци от Британския Тръст Доброволци за Консервация, трима американски доброволци от Корпуса на мира, членове и съмишленици на Зелени Балкани от цялата страна, сред които и младежи, участващи в образователна програма, провеждана от Зелени Балкани. Програмата цели да подготви млади специалисти в областта на консервацията и орнитологията.

Поморийското езеро е естествена свръхсолена лагуна, разположена на брега на Черно море, северно от град Поморие. В района на езерото се срещат редица редки и застрашени видове растения и животни. Езерото е разположено на втория по големина миграционен птичи път в Европа – Via Pontica, и в различни сезони на годината тук са наблюдавани над 240 вида птици. От 2001 г. езерото е обявено за защитена територия, а в края на 2002 г. е включено в местата обекти на Рамсарската конвенция (Конвенция по влажните зони с международно значение, по специално като местообитание на редките видове птици). Езерото е потенциално място от общоевропейската мрежа “НАТУРА 2000”.






От не по–малка значимост е и стопанската дейност, която се извършва в езерото. Поморийското езеро и разположените в близост до Бургас солници на Атанасовското езеро, са единствените места в Черноморския басейн, където се извъшва добив на сол чрез изпарение на морска вода, а черната сероводородна кал покриваща дъното на Поморийско езеро е с всепризнати лечебни свойства.






От 1996 г. Зелени Балкани изпълнява програма за съхраняване и опазване на биологичното разнообразие на Поморийско езеро. Като част от програмата е подпомагане гнездовите местообитания на колониално гнездящи птици. Всяка година традиционно се провеждат консервационни работни ваканции с международно участие. В резултат, са изградени изкуствени острови с обща площ над 270 кв.м., благодарение на които популацията на гнездящите в района гривести рибарки се повиши от 6 двойки през 1996 г. на 450 двойки през 2002 г. и рекордните 1000 гнездящи двойки през 2004 г. Един неоспорим успех, който говори сам за себе си.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |