В новините
 
16.11.2007 05:21   Новината е видяна 9394 пъти
Калиакра потъва в мазут до 14 дни?
 До две седмици гигантският нефтен разлив в Керченския пролив може да достигне до българските води, което ще застраши биоразнообразието в района. За тази възможност предупредиха учени от Института по океанология във Варна. Вятърът в мястото на инцидента e обърнал посоката и изтласква мръсотията в открито море, а оттам и към България.
Динамиката на атмосферните условия в Керченския пролив е доста голяма.
Допреди ден там е духал вятър от юг, който е насочил разлива към Азовско море.
Но вторник по обяд поривите са обърнали посоката си от северозапад, което насочва петното към Черно море.
Ако няма промяна на времето, разливът може да достигне до български води след около две седмици, твърдят учените.
За пълната ликвидация на последствията от екологичната катастрофа в Керченския пролив ще са необходими до 10 години, считат експертите на действащата в Русия международна екологична група “Екозащита”. Заедно с това работата по изчистването на водите и крайбрежието от нефтопродуктите и сярата ще струва около 4 млрд. рубли (около $ 163 млн.). По мнението на други специалисти, ликвидирането на последствията от екокатастрофата ще отнеме няколко десетки години.
Описвайки последствията, които застрашават черноморските плажове, доцентът от Държавния социален университет на Русия Сергей Голубчиков отбелязва, че с оглед на опита от подобни инциденти, “може да се говори за десетки замърсени километри брегова зона”.
Към вторник вечерта,

* корабите-чистачи са събрали 710 тона от 1 300-2000 тона нефтопродукти,

 изляли се в морето в резултат на пробойната на танкера “Волганефт 123” и прекършването на две на танкера “Волганефт 139”. Същевременно по крайбрежието са събрани и 1 700 тона почва и биомаса, замърсена с мазут.
По думите на руския премиер Виктор Зубков, сега на мястото на бедствието работят сравнително малко хора – 612 души с 40 единици специализирана техника, като е поставена задачата до 2 дни броят им да се увеличи до 2000-2 500 души и още няколко десетки единици техника, предава агенция “Новости”. Към кампанията за очистването на засегнатите райони ще бъдат привлечени 500 военнослужещи и около 1000 студенти от Краснодарския край. Целта е в рамките на седмица да бъдат ликвидирани основните последствия от трагедията в Керченския пролив, а до 40-45 дни да бъде нормализирана изцяло обстановката в района.
Завършено бе и преточването на нефтопродуктите от повредения, но останал на вода “Волганефт 123”, от който са били прехвърлени около 4000 тона мазут, обяви пресслужбата на Южния регионален център на Министерството на извънредните ситуации на Русия.
Ден по-рано кримските еколози заявиха, че ако нефтопродуктите не бъдат събрани през близките няколко дни, то
Пълният текст
http://www.kompasbg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1615&Itemid=29




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |