В новините
 
16.11.2007 17:47   Новината е видяна 5186 пъти
Днес следобед в Бургас започва санирането на жилищен блок по проекта на МРРБ и ПРООН

Днес следобед в Бургас зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев ще даде официален старт на обновителните дейности по проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Първият блок в Бургас ще бъде блок 27, вход А в ж. к. “Братя Миладинови”.

На церемонията ще присъстват Лене Йесперсен — временно изпълняваща длъжността постоянен представител на Програмата на ООН за развитие в България и кметът на община Бургас Димитър Николов.


Сградата е избрана на конкурсен принцип, за което сайтът “Строителство Бг” е информирал многократно. Необходимо условие е постигането на единодушно съгласие на собствениците. Обновителните дейности включватремонт и отводняване на покрив, подмяна на хидроизолация; изпълнение на допълнителна външна топлоизолация по покрив, ограждащи стени и плоча над сутерен; подмяна или ремонт на външна дограма; остъкляване на балкони.

Проектът предвижда изпълнение на строително-ремонтни работи в общите части на сградата: боядисване или ремонт на стени на стълбищната клетка, подмяна на входни врати, входна козирка, стъпала. По договореност с общината ще бъде обновено и околното пространство.

Проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” е съвместна инициатива на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Програмата на ООН за развитие. Той ще окаже техническа, организационна и финансова помощ на собственици на жилища в сгради в режим на етажна собственост, които са постигнали 100 % съгласие да обновят жилищния си блок.

Целта е да се разработи и тества за първи път в България пълният цикъл от обновителни дейности в многофамилни жилищни сгради. С реализацията му ще се създадат и добри практики за изпълнението на операция “Жилищна политика” от първи приоритет на Оперативна програма “Регионално развитие”.

С реализацията на “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” ще стартира изпълнението на Националната програма за обновяване на жилищни сгради в Република България.

Освен необходимата правна, финансова, икономическа и институционална рамка за изпълнението на програмата, правителството ще осигурява и директна субсидия за обновяването. Това ще става чрез осигурено финансиране с два източника. Първият е националния бюджет чрез Програмата за обновяване на жилищните сгради в България, приета 2005 г. За изпълнението й през тази година бяха отпуснати 2 700 000 лв. За 2008 г. са предвидени 10 000 000 лв.

За периода 2009 — 2013 г. страната ни може да получи 80 000 000 евро от операция “Жилищна политика” на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съобщават от МРРБ.Предстои втори етап на набиране на нови проектни предложения по проект “Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради”. Ще се даде възможност и на неодобрените на първи етап проекти да бъдат подобрени по отношение на следните критерии за оценка: постигнато съгласие за участие в проекта сред собствениците от етажната собственост; анкети, попълнени от всички собственици и предложени интервенции в прилежащите публични пространства.

www.obstina-bourgas.org





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |