В новините
 
24.11.2007 07:06   Новината е видяна 6583 пъти
Николов заварил 7 млн. лева дългове на общината

Покривът на Летния театър се оказа 4 милиона, общината ще трябва да плати и близо 5 млн. лева за укрити доходи от общински дейности
Новият кмет е заварил над 7 млн. лева дългове на общината, които до два месеца трябва да бъдат изплатени, стана ясно вчера. 2 845 000 лева данъчни актове без лихвите общината трябва да плати на Националната агенция по приходите за укрити доходи от общински дейности и данъчни нарушения. Става въпрос за ревизии, които са провеждани през периода 2000 - 2003 година. 
      С лихвите сумата скача до 4 800 000 лева. Данъчните органи констатирали както неплатените данъци върху печалбата, така и укрити и недекларирани доходи. Сред нарушенията са укрити доходи от наем на общинско имущество в общинското предприятие „Общински имоти”, от наеми на „Общински пазари”, от реклама и от наеми за паркинг места в „Спортни имоти”, от продажбата на парцели, терени и жилища, от продажба на тръжни документи и гаранции за изпълнени договори и други. Това стана ясно вчера, след като адвокат Радостина Иванова, която наета от община Бургас по времето на стария кмет Йоан Костадинов да движи делата по обжалване на данъчните актове, е връчила решението на ВАС на новия кмет Димитър Николов. Решението на Върховния административен съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Дължимата от общината сума не е заложена в Бюджет `2007. Новата общинска администрация и новият общински съвет трябва да я заложат в Бюджет `2008 и по този начин да ограничат каквито и да е разходи за благоустройството на Бургас. 
      Старата администрация е била абсолютно наясно данъчните актове и чрез процедурни схватки е обжалвала констатациите по всички инстанции, уточняват от общината. Само две седмици след встъпването в длъжност на Димитър Николов делото изведнъж се е финализирало. „За съжаление, единственият начин да изплатим задълженията, е да спрем капиталовата програма за следващата година. 90% от нея са силно социални обекти - ремонти на детски градини, училища и социални заведения, изграждане на нова детска градина”, заяви кметът Димитър Николов. Новата администрация ще трябва цяла година да връща стари ангажименти и санкции за нарушения. Кметът допълни, че е можело поне да бъдат спестени лихвите от близо два милиона лева, ако администрацията не се е държала толкова надменно по този проблем и е търсела диалог с Националната агенция по приходите. „Това е една от бомбите, заложени от предходното общинско управление. Недоумявам как е възможна такава тотална безотговорност. Ще сезирам прокуратурата да направи проверка кои са виновните общински служители, които са допуснали нарушенията, довели до данъчните актове и укриването на доходи. Разпоредил съм на главния секретар Божидар Кънчев и вътрешна проверка”, допълни кметът. 
      “И от вчера сутринта парите са изискуеми и аз трябва спешно да търся начин да осигуря близо 5 милиона, отделно ми тежат още два милиона и половина стари неразплатени средства от бурното асфалтиране преди кампанията, които са извън рамките на сегашния бюджет. Така че вече станаха над 7, 8 млн. лева пари, които общината трябва в срок до два месеца да ги осигури”, заяви още той. 
      От разговор между него и шефката на данъчното Румяна Дулева е станало ясно, че по всяка вероятност тази сума няма да остане окончателна, тъй като предстои да излязат и резултати от ревизии на община Бургас за периода 2003 - 2007 година. Извън дължимите данъчни задължения стана ясно, че общината дължи и 978 000 над гласуваната сума от Общинския съвет за покрива на Летния театър. Фирма “Главболгарстрой” вече си поискала сумата. Така към трите милиона лева за съоръжението се добавя още един и то излезе четири милиона.
      Знаете, че аз като човек от опозицията бях най-много против този покрив, сега съм поставен в абсурдната ситуация и се налага аз да се разплащам по него”, заяви вчера от своя страна зам.-кметът по строителството Костадин Марков. 
      Късно снощи кметът Димитър Николов свика спешна сбирка на новия екип, на която да се обсъди изход от ситуацията. 
      В момента на сдаването на поста бившият кмет Йоан Костадинов заяви, че оставя в сметките на общината близо 11 млн. лева. Те обаче не са спестени пари, а бюджетни средства, които са предназначени за определени дейности в общинския бюджет и ще се изразходват за тях. 
      “Тези седем милиона, които се появиха, са извънредни дългове, които не са заложени в разходната част на бюджета за тази година и сега бургазлии ще трябва да ги плащат”, коментира кметът Димитър Николов.

http://far.bourgas.org/more_news.php?id=7747





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |