В новините
 
26.11.2007 16:42   Новината е видяна 5032 пъти
"Хеликон" отбеляза 15-годишен юбилей

На 22 ноември верига книжарници "Хеликон" отбеляза своя 15-и рожден ден на пищен купон в Археологическия музей в София.
"Хеликон" е дух и кауза, останалото е статистика. Ако си позволим да перефразираме поета, дух, който ние сме му вдъхнали и в същото време сме проникнати от него. И кауза, за която едва ли не можем да умрем. Мисля, че това определя успеха на "Хеликон" и това го прави труден за копиране... Каквото и да се случи оттук нататък с "Хеликон", следата която той остави във формирането на този пазар ще е трайна. Нещо повече, лаская се да мисля, че нещо и от духа му ще остане. За да има равновесие между двете начала на книгата, която тя носи като стока, и като културен продукт" - това са част от думите на Гинка Панайотова при откриването на вечерта. Съпругът й и съосновател на най-голямата верига книжарници у нас Данчо Панайотов благодари на всички присъстващи и на всички допринесли за случването на "Хеликон". За доброто настроение се грижеха студенти по актьорско майсторство от класа на проф. Стефан Данаилов и група "Седем". Всъщност театралите и рок групата определено бяха неуместни на такъв купон, събрал хора на словото, които все пак предпочитаха да говорят помежду си, а не да гледат сценки. Но "Хеликон" тепърва имат да се учат как се правят купони. Що се отнася до това как се продават книги - демонстрирали са, че знаят и могат.

Преди 15 години в Бургас отваря врати първата книжарница "Хеликон", с двама души работещи в нея. Днес са 14 книжарниците, пръснати из цялата страна, с над 100 човека пресонал. Включително и най-голямата в страната - "Хеликон-Витоша" в София. Плюс една виртуална, в интернет. Плюс внушителен книжен център. Всички предлагащи над 15 000 заглавия на български.

Веригата е носител на много награди, най-впечатляваща от които е Националната награда "Христо Г. Данов", дори и само за това че "Хеликон" я получава два пъти. Но освен да получава, веригата книжарници и дава - едно от най-престижните отличия сред пишещите е наградата за нова българска художествена проза "Хеликон", създадена през 2002 г.

Като самостоятелна културна институция се утвърди и Литературното кафене "Хеликон", водено от Йордан Ефтимов.

Дневно от "Хеликон" излизат средно по 2 300 книги. За последните 10 години от книжарниците "Хеликон" са излезли 6 000 000 фирмени торбички с книги. И т.н., и т.н. Много са статистиките, но най-важното са духа и каузата.

Въпреки, че тържеството беше в Археологическия музей, именно "Хеликон" най-убедително показва, че мястото на книгите все още не е в музеите, а в книжарниците и оттам - сред хората.

Честит празник!


Мартин Митов, Словото





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |