В новините
 
04.12.2007 05:11   Новината е видяна 12032 пъти
ДЮН представя спектакъл в Дома на Нефтохимика

Танцова компания се завърна след успешно международно турне

Танцова компания ДЮН ще представи спектакъла DANZA и танцовата миниатюра „Кратък филм втора употреба” пред бургазлии. Това ще стане на 5 декември /сряда/ от 19.00 ч. в Дома на нефтохимика.

Танцьорите правят спектакъла дни след като се завърнаха от международния танцов фестивал New Europe – Jermila Jerabkova 2007, прове се в Прага през ноември. Освен там DANZA участва в селекцията на многобройни международни фестивали за съвременен танц и танцов театър: “No Ta Fe”- Естония 2007, “Time to dance” - Латвия 2007, “Infant” – Сърбия 2007, “Interaction” – Молдова 2006, “DONUMENTA”- Германия 2005.

DANZA е спектакъл за танца и неговото неизбежно присъствие в ежедневието. Той представя една гледна точка за танца като възприятие. Желанието на спектакъла е да интерпретира ежедневието, превръщайки го в произведение на изкуството. Спектакълът е изграден по музикални миниатюри на велики композитори - Албениз, Чайковски, Гуно, Брамс, Маскани, Дворжак, Масне, Шопен, Щраус.

Миниатюрата „Кратък филм втора употреба” ще бъде представена пред бургаската аудитория за първи път. Тя е създадена специално за New Europe Festival по музика на чешкия композитор Любош Фишер. Постановката интерпретира идеята за клишираността на живота подобно на второкачествен филм. „Преди да се усетим, изживяваме това, което вече сме видяли. Придвижваме живота си, търсейки подходящото клише. Като в магазин втора употреба, където всички дрехи вече са обличани”. Миниатюрата е заявка на компанията за бъдещ спектакъл на тази тема.

Хореографията и на двете постановки е на Петя Стойкова, а изпълнителите са Владимир Грудев, Петя Андреева, Маргарита Янакиева и Станислава Михайлова.

ДЮН е единствената независима компания за съвременен танц извън столицата. В Бургас ДЮН са известни още с Танцово студио ДЮН, предлагащо обучение в най-разнообразни танцови стилове /салса, индийски и ориенталски танц, съвременен танц, йога за бременни и др./, както и с Школата за фрийстайл и хип-хоп и постиженията на концертните формации „Форсайт” и „Сладури”.

През 2000 г. ДЮН създава Сдружение ТАНЦ БГ, чрез което подготвя и реализира проекти, допринасящи за развитието на съвременния танц в България /виж www.dancebg.org/.

В Бургас ДЮН /ТАНЦ БГ се стреми да изгради Център за съвременни изкуства, който да предоставя възможност за изява на млади автори с нестандартно мислене

Пълният текст:
http://www.kompasbg.com





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |