В новините
 
21.12.2007 04:24   Новината е видяна 5928 пъти
Искат граждански контрол върху петролопровода

 Стойновски: Не на буйовете, разливите стигат за два часа до брега

      Трябва да има пряко участие на бургаската общественост в предпроектното проучване и в последващата експлоатация на петролопровода Бургас-Александруполис. Около тази идея се обединиха вчера общински съветници, участвали в дискусия за тръбата заедно с представители на МРРБ, Морска администрация и Пристанище – Бургас.

      От петролопровода има геополитически и общоикономически ползи, заяви Аргир Бояджиев – изпълнителен директор на Пристанище-Бургас. Така или иначе, тръбата ще премине оттук - дали през нас, или през Румъния, и при това положение е по-добре да е оттук, категоричен е той. Трябва обаче да се усъвършенства контролът върху преминаването на големите танкери.

      Реални ползи няма, контрира общинският съветник от Атака Стоян Иванов. 20-30 млрд.долара ще преминават годишно по тръбата под формата на петрол, а за нас ще останат само таксите и рисковете, продължи той. А рисковете са не само екологични, но и икономически, защото в региона от туризъм се въртят милиарди лева.

      Не е удачен начинът на разтоварване на петрола – на буйове в морето, смята пък общинският съветник Ваклин Стойновски, който обясни, че се е консултирал със специалисти. Според изчисленията на експертите от евентуалните места на буйовете до моста на плажа нефтените петна ще стигат за няма и два часа. И изобщо не е решение на проблема съоръженията да се поставят навътре в морето, защото винаги ще изплуват на брега.

      Да се разтоварват танкерите на нефтопристанището в парк Росенец, което за целта да бъде разширено, предложи Стойновски. Така вероятността от разливи ще намалее, а пък ако все пак настъпят, ще могат да се локализират по-лесно, каза той.

      Ще внесем докладна за следващата общинска сесия, с която ще поискаме да се чуе мнението на експертите, заяви Стойновски.

      Как ще се покриват рисковете от петролопровода, попитаха общинските съветници. Има Европейска агенция за покриване на рисковете от замърсяване, обясни експертът от МРРБ Венелин Вандов. Според думите му - грижа на Европа е опазването ни от разливи. Европейската комисия иска тръбата, а това са мероприятия на ЕС, които така или иначе се случват, заяви представителят на министерството.

      Създава се Международна проектна компания, а една от нейните цели е да проучи рисковете и да инвестира в оборудване за избягването им, заяви пък ръководителят на проекта за разширение на пристанището Сашо Александров.

http://far.bourgas.org/more_news.php?id=7884





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |