В новините
 
21.12.2007 04:26   Новината е видяна 5616 пъти
Добре изпечената керамика има кристален звук, като камбанка

Виолета Керемедчиева е завършила Техникума по фина и битова керамика в Троян през 1970 г. Оттогава до май тази година е работила в Етнографския комплекс „Етъра”. Там е срещнала съпруга си, там е отгледала и двамата си синове, които са наследили професията й. Ивайло работи в Сарафово, а Калин – в Етъра.

      През 1979 г. става член на Задругата на майсторите, а от 1983 до 1993 г., в рамките на 4 мандата е организационен секретар на Великотърновска, Габровска и Русенска област.

      Има участия в над 60 изложби на всички континенти с изключение на Австралия.

      През 1991 г. е включена в Биографичен център – Кембрийдж, Великобритания. Включена е в международните издания - “ Кой кой е сред интелектуалците”, “ Кой кой е сред мъжете и жените за отличие”, “ Кой кой е сред жените”. Номинирана е и за преуспелите жени в света, но е нямала 2000 долара, за да си плати таксата и е отпаднала от класацията.

      От май т.г. работи в етнографския комплекс в Шато Медово. В момента участва в коледния базар на Регионалната камара на занаятчиите в Бургас на площад “ Тройката”.

     

      - Г-жо Керемедчиева, как избрахте професията си?

      - Впечатлена бях от троянската шарка в керамиката. И аз като онзи японец, който в продължение на една година се мъчил да я повтори и когато видял колко лесно и за секунди се прави от професионалист, щял да получи инфаркт.

      Този интерес ме заведе в техникума в Троян. Внесох си сама документите и след изпитите се оказах първа резерва. Тогава имаше голям наплив и аз силно се надявах някой да се откаже, за да вляза. Така и стана.

      - Колко от завършилите вашия випуск в момента се занимават с керамика?

http://far.bourgas.org/more_news.php?id=7879





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |