В новините
 
08.01.2008 18:12   Новината е видяна 5397 пъти
Искам да върнем на бургазлии фестивала “Емил Чакъров”

Чака ни много труд и подкрепата на общината, на която горещо разчитам, казва Александър ТЕКЕЛИЕВ, главен директор на Оперно-филхармонично дружество – Бургас


За този разговор с Александър Текелиев се уговаряхме буквално дни след като спечели конкурса за главен директор на операта в Бургас. Докато чакаше в София официалното си назначение с подписа на министър Стефан Данаилов, коледно-новогодишните празници настъпиха с пълна власт и се разминахме във времето за почивка.  Верен обаче на дадената дума, певецът-режисьор откликна на поканата за разговор още в първите дни на новата година.
Роден е през 1972 г. в София, през 1998 г. завършва оперно пеене в Държавната музикална академия, а 2 г. по-късно се дипломира по оперна режисура. От 1995 до 2005 г. участва в над 500 спектакъла и концерта в Германия, Австрия, Белгия, Холандия, Франция, Холандия... Първата му постановка е през 2001 г., а през 2003 г. дойде в Бургас с първа творческа задача и като гост-режисьор той постави “Дон Жуан” от Моцарт. На следващата година, след стъпването си в длъжност тогавашният шеф Красимира Костова го назначи за главен режисьор на операта.
Опитахме се да разберем в новото му амплоа какви са немеренията му за 3-годишния мандат /17 декември 2007 г. - 16 декември 2010 г./, каква е визията му за художествената продукция, как ще управлява културния институт с близо 2 милиона лева бюджет годишно, осигурен от Министерството на културата и от общината, какво да очакват от новия си ръководител 243-ата щатни служители в ОФД.

– Честито, г-н Текелиев! Чувствате ли се победител в битката за директорския стол на най-големия културен институт в Бургас?
– Мисля, че в крайна сметка театърът победи и е за негово добро това, което стана. Аз съм човек театрал, имам поглед върху живота в бургаската опера. Тези близо 4 г., през които съм тук, очевидно са ми стигнали да опозная хората. Смея да твърдя, че знам ситуацията в града и ще се съобразя с нея. Много неща ще се променят в модела на работа като цяло, ще има повече спектакли, повече концерти. Амбицията ми е да превърна ОФД в истинския културен център на Бургас. Това ще стане с труд, с много труд и с подкрепата на общината, на която изключително разчитам. Очаквам да работим заедно с млади солисти, известни, с някои от тях вече съм имал контакт. Ще привлека тук хора, които значат нещо в оперния свят. Защото ми прави впечатление – ние казваме, публиката не ще да влиза, но защо като дойде някое познато, добро име, влиза? Операта е вид шоу, трябва и там да има разнообразие, предложенията да са атрактивни. Сега ми е трудно в сгъстен вид да предам цялата си концепция, мога да добавя само, че ще се стремя към повишаване на художественото ниво на продукцията, ще има повече турнета, отколкото сега и това го гарантирам на базата на контактите ми с колеги от чужбина.
– Бихте ли бил по-конкретен, например кое е първото, с което ще се захванете след ваканцията? И още нещо – запомнила съм ваши предшественици, които също обещават висок брой спектакли, като че ли винаги всеки следващ директор е казвал - ние искаме и ще имаме повече продукция. Но къде е публиката в този процес, знаете, че без нея и най-вдъхновеният проект губи от достойнствата си?

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/newsSingle.php?article=2105





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |