В новините
 
26.01.2008 06:27   Новината е видяна 6383 пъти
Интернатът остава в центъра

ГЕРБ и „Атака” се спречкаха и за боклука на Бургас Домът за деца и юноши “Александър Г. Коджакафалията” остава в сегашната си сграда, реши вчера на инфарктно заседание местният парламент. До края на май общинската администрация трябва да предложи програма за реформи в социалното заведение, съобразени с европейските изисквания.
След като бъде избран нов директор на дома, той ще бъде изпратен да усвои всички практики на подобни домове в страната и чужбина, ангажира се от своя страна кметът Димитър Николов. Той призна, че общината няма административен капацитет да се справи с проблема в интерната, която основно отговаря за заведението.  Близо два часа и половина съветниците дебатираха по предложението на  Валери Симеонов дали да бъде преместен  Дома, или не.
Съветниците изслушаха и члена  на настоятелството арх. Петко Йовчев по проблема.
На два пъти по време на дебата председателят на Общинския съвет Валери Симеонов се опита да  обясни, че никой не е прочел правилно докладната записка с неговото предложение и идеята му се тълкува превратно от съветниците,  като се измества спорът. Намеци от страна на съветници кой има интерес от сградата, видимо ядосаха шефа на местния парламент. “Нито съветник от „Атака”, нито от ГЕРБ си е набелязал този парцел,  както правеше старата администрация. Затова я свалихме, за да покажем, че сме различни, затова ми стана много обидно. Никой няма апетити към сградата. Записал съм да се използва за нуждите на друго учебно заведение”, заяви Валери Симеонов. Въпреки усилията на „Атака” точката не мина.
Още в кулоарите и преди  самата  точка стана ясно, че болшинството от съветниците -групите на ГЕРБ, БСП , Ваклин Стойновски за БУРГАС са против преместването на дома.
Идеята бе подкрепена само от „Атака” и Средна европейска класа.
На вчерашното заседание двете големи политически сили в местния парламент се спречкаха за първи път  по два важни проблема на Бургас- преместването на  интерната и развалянето на договора с почистващата фирма Титан”. Напрежението започна  преди почивката, когато председателят на местния парламент Валери Симеонов обвини ГЕРБ, че целят умишлено разваляне на договора с почистващата фирма “Титан”.
Според съветника от партията Иван Вълков от ГЕРБ фирмата не си спазва задълженията по договора. Съществува  драстична разлика  между декларираната по оферта към общината техника и реалния брой сметосъбиращи машини, както и контейнери по улиците на Бургас. “За 2006 и 2007 година общината е заплатила на Титан 12 780  000 лева , през 2007 година с 7,8% се е увеличила сумата, която общината предоставя на фирмата”,  мотивира се Иван Вълков.
Докладната записка на ГЕРБ обаче бе входирана без необходимия за това договор на общината с фирмата и това предизвика острата реакция от страна на председателя на Общинския съвет Валери Симеонов, групата на „Атака”.  Симеонов и  част от съветниците в  залата  заподозряха  сценарий за елиминаране на “Титан” и предоставяне на сметосъбирането на друга фирма.  
”Не мога да се съглася, че градът не се чисти. Как съветниците от ГЕРБ направиха тази проверка за толкова кратко време? Не са ли това проверките на общината, които са предоставени на ГЕРБ. Кажете ни коя фирма ще поеме почистването?”, попита Симеонов съветниците от ГЕРБ. Думите му предизвикаха остра реакция от страна на шефката на правната комисия Снежина Маджарова, която поиска Симеонов да й се извини.
След това тя предложи да се потърси отговорност на фирмата за предходните две години, когато не е била перфектна в изпълнението си по договора. Съветниците не приеха  предложението да бъде отложена точката, нито да се потърси финансова отговорност за предходни години. От залата се чуха гласове, че договорите между фирмите и общината не са предмет на разглеждане в Общинския съвет.
“Няма да търпя твърдението, че кметът мисли тенденциозно”, отговори на нападките на Симеонов кметът Димитър Николов.


Валери Симеонов:

Искат да махнат „Титан” и да сложат друга фирма

-Г-н Симеонов, направихте остро изказване от трибуната срещу прекратяване на този договор, защо?
 -Продължавам да твърдя, че е абсолютно безсмислено включването на тази точка в дневния ред на сесията, защото общинската администрация следи изпълнението на всички договори на Общинския съвет, но, както казах, вероятно е било нужно да станат нещата по-тежки. Продължавам да си пазя подозрението, че целта е била да се махне фирма “Титан” и да се сложи друга фирма.
-Имате ли сигнали за това?
-Като чета и като съпоставям датите, нямам друго обяснение, такава невероятна активност месец след изборите всички да тръгнат да проверяват кофите,  като че ли няма други проблеми в Бургас, като че ли нямаше наводнение и изведнъж тръгнахме да проверяваме кофите?! На 11 януари входираме докладната записка с резултатите, тази докладна записка по някакъв начин отива в група съветници от ГЕРБ, защо не отиде в група съветници от „Атака”, БСП или Стойновски. Някой просто им дава материалите те да напишат докладната и да я входират. Никакви не са ми “Титан”, нито ги познавам, нито ме интересува, нито съм им проводник. По маршрута, който аз се движа,  градът е  чист, центърът на града –също. Трябва  да  им се даде срок да  отстранят нередностите.
- Голяма част от съветниците на разбраха какво следва след решението, други не разбраха какво гласуваха?
-Задайте си вие въпроса защо на съветниците не им стана ясно, защо на Вас не ви стана ясно, защото докладната цитира член 1, чл.2, член  3,1, а договорът не е приложен към  нея. Така човек гласува на сляпо, не знае какво се крие зад тези точки. Аз мисля, че това също е част от общ умисъл.
-В крайна сметка прекратява ли се договорът с фирма Титан, или не?
- Не се прекратява, но с тази благословия кметът може да каже: “Да, Общинският съвет ми нареди и ми даде правото да прекъсна договора”. Има по-голяма тежест решението на колективния договор.
- Г-жа Маджарова поиска да й се извините ?
- Няма за какво. Вие разбрахте ли за какво трябваше да се извиня?
- Може би я засегнахте?
- Някой от вас да е чул по какъв начин?
- Тя визираше това, че групата на ГЕРБ са се сдобили с резултати от проверката, която общината е правила за дейността на фирмата? 
- Аз имах спор с г-жа Маджарова за тази докладна и продължавам да твърдя, че на нея мястото й не е в Общинския съвет. 


Съби Събев-изпълнителен директор на фирма “Титан”:
Това е лош сценарий
- Г-н Събев, Общинският съвет гласува , че във всеки един момент може да се тръгне към разваляне на договора с фирма Титан, мислите ли че това може да стане?
- Естествено, чл. 8 само това визира, третира реда за разваляне на договора и прекратяването му, което  какво ви говори, че с тази игра се цели нещо подобно и вижте какво се получава: Групата на ГЕРБ задължава чрез Общинския съвет собствения си кмет да предприеме някакви мерки. Не могат ли да си го кажат на едно тяхно съвещание. И какво става: Ние /от фирмата/ сме на среща с кмета, собственикът декларира, че ще вземе адекватни мерки,  в същото време зад  гърба ни ГЕРБ вкарва докладната записка. За какво става дума ? Досещайте се ! За някакъв лош сценарий. А как си направиха изводите, без да ме повикат в нито една комисия? Без да ме изслушат и знаят, че тази фирма е закупила база за над милион евро.  За сериозно отношение ли става въпрос?  Хората казват: “Бургас е в пъти по-чист отпреди, когато се почистваше от старата фирма”.
- Чували ли сте за сценарий да бъдете елиминирани и да дойде друга  конкурентна фирма?
- То се подразбира.  Всеки един, който си мисли, че провеждането на подобни процедури  е да си смениш кърпичката от единия джоб в другия - просто се лъже.  Такава процедура  тече 4-5 месеца. През това време ние можем да кажем: „Няма да си изпълняваме задълженията, защото сте насрочили процедура и си  събираме  машините”

Димитър Николов : Няма да прекратяваме договора
-
Г-н Николов, ще предприемете ли дейстия  по прекратяване на договора с фирма „Титан”, както Ви позволява решението на Общинския съвет?
- Община Бургас от два месеца стриктно спазва своите задължения по договора. Редовно си плащаме финансовите искания, искаме  фирмата също да си спазва ангажиментите по договора, който са подписали преди две години.
- Имаше твърдение в залата,  че искате да смените тази фирма с приближена до Вас?
- Нямаме идея за прекратяване на договора, а още  повече да мислим за нова процедура. Но има достатъчно основание да  предявим претенции за неизпълнените ангажименти. Да се даде срок, в който фирма “Титан” да си дооборудва парка, както е поела като  ангажимент, и ако не го изпълни, може би на по- късен етап да се мисли за по-драстични мерки, включително и за разваляне на договора. В момента е неуместно да се говори за това.
- Няма заговор срещу фирма „Титан”?
- Призовавам общинските съветници да търсят  и инициират поведение с цел защита на интересите на община Бургас. Не искам да мисля, че има такива, които не искат да защитават интересите. Общината е в правото си да има претенции, защото ние сме перфектни в изпълнението си към нашите ангажименти. Наследих 750 000 неразплатени средства към  фирмата, което й даваше основание също да не си изпълнява задълженията към нас.  След два месеца всичко е стриктно и не виждам каква е причината тя да не си изпълянва своите ангажименти.

Юлия Йоргова- БСП:
Домът да се реформира, за да се създадат условия на децата за среда, максимално близка до тази вкъщи. В този смисъл считам, че не е подходящо да бъде изнесен в края на града или в някое от съставните селища. Децата  не са  грозна стара вещ, която да скрием от витрината и да я вкараме в килера. Това е съдбата на децата ни.

Арх. Петко Йовчев:
Не демонизирайте тези 88 деца
От 11 години съм близо до проблемите на децата. През това време  се случиха доста промени  в законодателната база. Всичко до този момент на този терен е правено с изключителната воля на дарителя, винаги коагто е ставало дума за строителство, основните разходи са се извършвали с воля на дарителя. От 2000 до 2004 година Ротъри клуб -Бургас съвместно с два  клуба от Германия и Холандия са дарили около 500 000 лева за основен ремонт за битовите стаи на децата.  Тогава децата от 30 в стая заживяха  по 4-5 . През 2004 година нашите деца   живееха в условия по-добри от едно средно семейство в България. Благодарение на добрата реконструкция пожарът, който се случи, нанесе минимални вреди. Всичко беше направено така, както трябва да изглежда един нормален дом. Имахме идея за реконструкция на столовата и физкултурен салон.
Проблемът се появи преди три години, когато се насочиха деца с умствена изостаналост и такива с противообществени прояви от ТВУ-та, те и в момента са генераторът  на просии. Преди три години да сте видели деца да просят по улицата? Генераторът на наркоманията, проституцията и просията са тези 4-5 деца, които се насочиха към дома.  Имам молба - не демонизирайте тези 88 деца. Нещата, в които са обвиняват, ще ги видим и в елитните гимназии, и там има наркомания и проституция.

Гинка Дянкова – „Атака”

Нека не се насажда у аудиторията мнението, че ние не мислим за децата и като парцал ги прехвърляме от една сграда в друга. Точно защото ги обичаме и искаме да се разреши техният проблем, предлагаме този вариант. Никой от вас не мисли, че докато са там, те са свързани с обществеността.  Те са на свободен режим. Може ли някой от вас да гарантира, че докато са в центъра, няма да влизат външни лица ?
Трябва да има вътрешна организация, която да сложи под контрол всичко и да бъдат изолирани от външни фактори. Ние сме общински съветници и този въпрос има две страни - от едната страна са децата, а от другата стоят и хората, живеещи около дома. Те са пропищели от постъпките на самите деца. Те са принудени да бъдат такива. Как ще обясним на хората, че те няма да бъдат закачани. Знаете ли, че имат решетки на домовете си.

Димитър Людиев - ГЕРБ:

Стартирала е програма по интеграция  на тези деца. Какво искаме? Да ги интегрираме или изолираме? Трябва да се сформира екип, който да работи за решението на този проблем, и за децата, които живеят там. SOS-селища имат няколко проекта. Например в село Дрен, селището, което се намира там, е трябвало да бъде изградено в София. Понеже не преотстъпват  терен в столицата, се налага да го изградят на 50 км извън София. Децата там в момента са изолирани, а едни огромни инвестиции са хвърлени извън София. 

Валери Симеонов:

За пореден път се демонстрира или непознаване, или изопачаване на проблема, който е поставен за решаване.Проблемът, който съм поставил, е следствие от недоброто функциониране на  дома. Дали той  ще е в Бургас, или извън града, проблемът няма да се реши, не е това идеята  на тази докладна записка. Проблемът е в цялата централна градска част и че тези деца не се ограничават, ние не сме специалисти в отглеждането на деца. Това са цигански семейства, които си остават децата.  И не искам да се смесват -основният проблем на дома и производният от неговото разположение в центъра. Ние сме избрани от гражданите, за да защитаваме техните интереси. Тези деца трябва да бъдат изведени, защото създават проблеми и целият град го знае. Защо трябва, докато трае оздравителният процес, хората да плащат цената затова. Никой не може да ме убеди, че проблемите могат да се решат, ако децата са в центъра. Всички престижни училища в Западна Европа са  извън градовете. Моля да разграничите  нещата, ние говорим за разрешаването проблем на град Бургас. Нито съветниците от Атака, нито от ГЕРБ са си набелязали този парцел,  както правеше старата администрация.

Пълният текст:
http://factor-bs.com/newsSingle.php?article=2235





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |