В новините
 
04.02.2008 07:55   Новината е видяна 11543 пъти
РЕФЕРЕНДУМ

На 17.февруари.2008  ще гласуваме на РЕФЕРЕНДУМ и ще изразим мнението си за това, трябва ли да има петролопровода БУРГАС - АЛЕКСАНДРОПУЛИС. Резултатът има по-скоро морален характер, но в този момент той може би е конвертируем и поне частично ще прахосмукираме съвестта си.
Всеки гражданин с постоянно жителство в Бургас е включен в списъка, а желаещите да гласуват, но без постоянно жителство, или в местоживеене на друго място трябва да получат служебна бележка. Повече информация на www.obstina-bourgas.org. 

Хронология (по материали в Интернет, БТА и други медии)

юли 1994 г. - Гърция започва преговори с България и Русия за изграждането на петролопровода "Бургас-Александруполис" Подписването на договор се отлага, поради спор за дяловото участие в строителството на съоръжението. Първоначално България има 5%, което през 1998 г. е предоговорено на 20%, но настояваме за 25%, тъй като трасето на Българска територия е два пъти по-дълго. Гърция настоява да се възстанови първоначално договореното 5% участие.

есента на 1994 г. - в Атина е подписан протокол за намерения за сътрудничество по изграждането на съоръжението.

15 юни 1995 г. в Москва на среща на експерти е подписан меморандум за построяване на петролопровода "Бургас-Александруполис".

5 декември 1997 г. - в София окончателно е уточнена тръжната документация за избор на консултант по строителството на нефтопровода. Подписан е и меморандум за техническо сътрудничество. Българската страна представя одобреното от експертен съвет направление на трасето на нефтопровода на наша територия. Линейната част на съоръжението обхваща около 166 км и преминава през територията на седем общини – Камено, Бургас, Средец, Болярово, Елхово, Тополовград и Свиленград. Началната точка и резервоарите за приемане на суровината се предвижда да бъдат разположени в района на нефтено пристанище Бургас, а крайната точка на пресичане на българо-гръцката граница да бъде в района на община Свиленград между село Генералово и Капитан Андреево.

началото на 1998 г. - създадени са експертна група и технически комитет, който да наблюдава проектирането.

май 1998 г. - среща на експертната група и техническия комитет. Определен кръгът от компании, желаещи да участват в търга за подготовката на технико-икономическата обосновка.

май 1999 г. - Гърция и Русия подписват споразумение да ускорят създаването на компанията “Трансболкан Ойл Пайплайн”, която да изгради петролопровода "Бургас-Александруполис".

юни 1999 г. - Никос Григориадис обявява, че България ще притежава 10% от акциите на бъдещото дружество “Трансболкан Ойл пайплайн” за изграждане на нефтопровода, Русия ще притежава 50%, консорциумът “Лацис” – 17%, а “Копелузос” – 13%. Останалите 20% ще се разпределят по равно между Гърция и България. Григориадис обвинява България, че отлага проекта.

ноември 2000 г. - гръцкият министър на икономиката и финансите Янос Папандониу се среща и разговаря с вицепремиера Петър Жотев, премиера Иван Костов и президента Петър Стоянов. Уговорено е България да ускори работата по завършването на двата ГКПП, по проекта "Бургас-Александруполис" и по създаване на смесената компания “Трансболкан Ойл Пайплайн”.

юли 2001 г. -  Костас Симитис е на посещение в Москва. Проектът е сред акцентите на визитата. Путин заявява, че петролопроводът има стратегическо значение за Русия и Москва настоява за бързо и ефективно осъществяване на проекта.

август 2001 г. -  руското правителство одобрява с постановление проектодоговора за сътрудничество между Русия, България и Гърция за изграждане на петролопровода.

януари 2002 г. - представители на България, Гърция и Русия подписват в Москва меморандум за политическо споразумение във връзка със строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис".

юни 2002 г. - Акис Цохадзопулос, министър на регионалното развитие на Гърци,  обявява в Александруполис, че проучването е  приключило и нефтопроводът ще е дълъг 290 км с цена  630 млн. евро.

ноември 2002 г. - Симеон Сакскобургготски посещава Гърция. Взето е политическо решение за равно дялово участие в проекта на България, Гърция и Русия.

януари 2003 г. -  Валентин Церовски от името на България подписва в Атина тристранен меморандум за изграждането на нефтопровода "Бургас-Александруполис" - дава се право на равно участие за всяка от трите страни и се уточнява, че Гърция, България и Русия сами могат да определят кои фирми ще участват от тяхно име в проекта. Русия отказва да сложи подписа си под него.

април 2003 г. - учредено е "Трансболкан ойл пайплайн България" - българска фирма, в която освен държавата участват и 7 частни дружества: "Трансстрой ойл пайплайн", "МГ енергетика и природни ресурси", "Магнум 07", "Контролно-заваръчни устройства", "Монолит-3", "Индустриален холдинг България" и "Лукойл-България". За председател на съвета на директорите му е избран Валентин Златев.

октомври 2004 г. - Министърът на промишлеността и енергетиката на Русия Виктор Христенко посещава България.

ноември 2004 г. -  Русия обмисля изграждане на петролопровод през Турция. Идеята е Семьон Вайнщок - президент на “Транснефт” .  В Атина се срещат експерти от трите страни. Договарят се "проектът да се реализира без квоти за отделните държави и на основа на частната инициатива и на пазарните принципи. Предвижда се да се привлекат големи петролни компании и инвестиционни дружества."  На 25 ноември 2004 г. правителството на България одобрява меморандум, според който петролопроводът ще се изгражда изцяло на пазарен принцип.

януари 2005 г. - в Москва се създава инициативна група от компании, които да обсъждат проекта.

март 2005 г. - в Москва е решено България, Гърция и Русия да подпишат до 15 април 2005 г.

април 2005 г. - подписва  се меморандум за изграждането на съоръжението. Документът е подписан от министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, министъра на развитието на Гърция Димитрис Сюфас и министъра на промишлеността и енергетиката на Руската федерация Виктор Христенко. На подписването присъства министър-председателят на Република България Симеон Сакскобургготски. 

май 2005 г. - дава се 6-месечен срок на компаниите, решени да участват в проекта, да подготвят процедурите по създаване на МПК с конкретно процентно разпределение на участието.

март 2006 г. - Русия и Гърция на среща в Атина обсъждат хода на изпълнението на проекта.

май 2006 г. - правителството решава да прекрати участието на държавата в капитала на "Трансболкан ойл пайплайн България" АД - София. Причината е, че никой от акционерите в дружеството няма опит в изпълнението на големи международни проекти и то не може да играе ролята на представител на българската страна в инвестиционната фаза на проекта "Бургас-Александруполис" и в международната проектна компания, която се очаква да бъде създадена. В Гърция е породено безпокойство и се иска незабавни действия. Българското правителство обявява, че интересът на българската страна към проекта Бургас - Александруполис продължава да бъде неотслабващ и неизменен и че просто е променен акционерният състав на дружеството, което се занимава с петролопровода.  Румен Овчаров в Москва, се среща и разговаря с президента на “Газпром” Алексей Милер. Милер съобщава, че на 15 май е създадена руска компания, която се нарича "Газпромнефт" и ще е координираща от руска страна. Уточнено е, че няма промяна в дяловото участие за изграждането на нефтопровода - руската страна ще има 51%, България и Гърция - по 24,5%.

юни 2006 г. - обявено е, че "Проектна компания Нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ" АД ще представлява България в Международната проектна компания, която ще бъде създадена. ПКНБА-БГ е съвместно дружество на "Универсален терминал Бургас" АД, който притежава 75 на сто от капитала, и "Булгаргаз" – с 25 на сто.

юли 2006 г. - Русия  е изпраща нов проект на междуправителствено споразумение за изграждане на нефтопровода "Бургас - Александруполис".

август 2006 г. - руската страна иска още два месеца, за да подготви финансовите си разчети за проекта за нефтопровода.

септември 2006 г. - България, Русия и Гърция обсъждат да се ускори строежът на петролопровода "Бургас-Алескандруполис". В Атина се събират Първанов и Путин и гръцкият министър-председател Костас Караманлис. Те подписват декларация, в която изразяват политическа воля на трите страни до края на годината да бъде сключено споразумение, за изграждане на петролопровода и да бъде създадена международна компания за новия проект. Предстои да се уточнят транзитните такси и разпределянето на собствеността. Русия настоява за контролния пакет.

ноември 2006 г. - в София на среща на България и Гърция е заявена категоричната воля на двете страни, че ако в близките дни България и Гърция не получат предложението на Русия за сключване на междуправителственото споразумение за строежа на петролопровода "Бургас-Александруполис", те ще изготвят свои варианти за такова споразумение.

декември 2006 г.  - в Москва, на среща е уточнено, че България и Русия ще направят всичко възможно в най-скоро време да бъде подписано споразумение за строителство на нефтопровода "Бургас-Александруполис".

февруари 2007 г. - Путин призовава Гърция и България да постигнат споразумение по петролопровода "Бургас - Александруполис".  “Ако гръцките и българските партньори не успеят да се споразумеят, то ние ще бъдем принудени да увеличим експортните си възможности през териториите на други страни”, пояснява руският президент. “България и Гърция са членки на Евросъюза и затова ЕС трябва да бъде много силно заинтересован от изпълнението на този проект. Вместо това обаче, ние сме свидетели на разтакаване, което не отговаря нито на интересите на България, нито на Гърция". България, Русия и Гърция утвърждават в Бургас текста на тристранното споразумение за сътрудничество за изграждане и експлоатация на петролопровода "Бургас - Александруполис".  От нефтопровода България ще печели годишно не по-малко от 35 млн. долара от транзитни такси. Предвижда се и откриване на около 1000 работни места при строежа на петролопровода и съпътстващата го инфраструктура. Правителството одобрява доклада и предложенията по споразумението за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис".

март 2007 г. - Русия, България и Гърция подписват споразумение за изграждане на петролопровода "Бургас-Александруполис".  Той ще транспортира петрол от Каспийския регион през Черно море до гръцкия град Александруполис. Бързото стартиране на работата на международната проектна компания с цел изграждането на петролопровода да започне в началото на 2008 и да приключи до 2011 година, е договорено на срещата.

май 2007 г. руският парламент ратифицира споразумението с България и Гърция. Българският парламент ратифицира споразумението между Русия, България и Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода "Бургас-Александруполис".

юни 2007 г. - Путин подписва федералния закон за ратификация на руско-българско-гръцкото междуправителствено споразумение за петролопровода "Бургас-Александруполис".
 
ноември 2007 г. - в Атина е постигнат значителен напредък в хода на преговорите по учредяването на международната проектна компания /МПК/ за реализацията на петролопровода "Бургас - Александруполис". Акционерите от България, Русия и Гърция приемат Международната проектна компания да бъде регистрирана в Холандия, доставките на суров петрол да се осигуряват изцяло от Русия и интересите на миноритарните акционери - България и Гърция, да бъдат изцяло защитени. Акционери в МПК са България - с 24,5% ("Булгаргаз Холдинг" и "Техноекспортстрой"), Гърция с 24,5% ("Hellenic petroleum" и "Thraki" - 23,5% и 1% държавата. Мажоритарният акционер в МПК - Русия (51 на сто) е представена от "Трубопроводный Консорциум "Бургас - Александруполис". В него участват "АК Транснефть", "Роснефть" и "Газпром нефть".

декември 2007 г. в Москва е подписано споразумение между Русия, България и Гърция за създаването на международна проектна компания, която ще бъде регистрирана в Холандия.

януари 2008 г. - всички знаем какво се случи.

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |