В новините
 
12.02.2008 03:55   Новината е видяна 6339 пъти
На строителите в Иракли не им пука от забраната на РИОСВ

Изкопаната пръст се изхвърля в устието на река Вая, нанасят се непоправими екощети, твърдят природозащитници
Ти си излей бетона, пък нека после РИОСВ да те хване за бетонобъркачката
Въпреки забраната на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ - Бургас от 30 януари, строежът в местността Кладери в Иракли продължава с пълна сила, алармираха природозащитници от "Спасете Иракли".
"Секат се дървета, работи багер и обстановката прилича на лунен пейзаж", каза Надежда Максимова от групата, които са заминали на място да се уверят как действа инвеститорът.
Както "Фактор" писа в предишния си брой, на 30 януари директорът на РИОСВ-Бургас издаде заповед за налагане на принудителна административна мярка - спиране на строителството на ваканционно селище "Ривърсайд вилидж" в местността Кладери в Иракли с инвеститор "Суис пропъртис" ЕООД. Причината според инспекцията - незаконосъобразно издадено разрешително за строеж на обекта.
Ваканционното селището попада в границите на зоната "Иракли - Емине", предвидена за включване в екомрежата НАТУРА 2000. Проверка на РИОСВ показа, че процедурата по одобряване на ПУП е приключена през септември 2005 г., а разрешително за строеж е издадено от община Несебър на 20 септември 2007 г., без да е представено Решение по оценка за съвместимост и Разрешително за заустване на отпадъчни води от Басейнова дирекция - Черноморски регион.
За допуснатото нарушение е съставен акт на община Несебър и е сезирана Окръжна прокуратура. Оспорването на заповедта на директора на РИОСВ не спира нейното изпълнение, казаха от инспекцията.
Изпълнителният директор на "Суис пропъртис" Стоян Захариев обаче смята, че в случая такава оценка не се налага, защото цялата процедура по издаването на разрешителното за строеж е приключила. Община Несебър не смята да се намеси, според изявленията на главния архитект Валентин Димов. Природозащитниците алармираха още РИОСВ-Бургас и РПУ-Обзор, но отговор не е последвал.
В момента се изливат фундаментите на селището "Ривърсайд вилидж", където на площ от 9000 кв.м. ще се застрояват 16 къщи и 45 апартамента в 4-етажна жилищна сграда с подземен гараж с 44 паркоместа на разгъната площ от 10 434 кв.м. Апартаментите се продават  "на зелено" по 2 000 евро без ДДС за квадратен метър, а строителството им трябва да бъде завършено до 2009 г .
Започналото строителство в зоната от Натура - 2000 "Иракли-Емине" нарушава европейското законодателство в лицето на Директивата за опазване на птиците и хабитатите и редица български закони, за което на България може да бъдат наложени санкции от Европейската комисия, предупреждават екоактивистите. Те алармират още, че строителите изхвърлят земната маса в реката Вая, където тя се влива в морето и продължават да нанасят непоправими екощети.

пълният текст:
http://factor-bs.com/news-2377.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |