В новините
 
21.02.2008 08:55   Новината е видяна 4141 пъти
БНБ пуска възпоменателна монета

От 21 февруари Българска народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „130 години от Освобождението на България. Номиналната стойност на монетата е 10 лева, а цената на която ще бъде продавана на касите на БНБ, е 44 лева.

На лицевата страна на монетата във вътрешния кръг е изобразена емблемата на БНБ с година 1879, изписана върху лентата. Околовръст по външния пръстен са изписани: „Българска народна банка”, номинална стойност 10 лева и година на емисия „2008”.

На обратната страна във вътрешния кръг са изобразени две фигури: на руски войн и български опълченец от паметника на връх Шипка, които символизират преклонението пред загиналите в Руско-Турската освободителна война, а над тях е изписана годината 1878. Околовръст по външния пръстен е изписан текстът „130 години от Освобождението” и е изобразен венец с надписа върху лентата „вечна слава на героите.

Тиражът на монетата е 10 хиляди броя, като автори на проекта са Елена Тодорова и Иван Тодоров. На официалната церемония по пускането на монетата присъстваха министърът на културата Стефан Данаилов, управителят на БНБ Иван Искров и историкът и член на Общонационалния комитет за честванията на 130-годишнината проф. д-р Георги Марков. От името на Общонационалния комитет министър Данаилов връчи на Иван Искров монета в уголемен мащаб.

Източник: Darik News www.dariknews.bg





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |