В новините
 
24.02.2008 06:07   Новината е видяна 6784 пъти
България привлича тайландците с културен туризъм

Главният секретар на Съюза на инвеститорите в туризма Соня Колтуклиева се срещна в Бангкок със Сомбат Лаохапончана, почетен консул на България в Тайланд. По време на разговора е станало ясно, че през последните няколко години средно по 4 000 българи избират за десеттдневна или двуседмична ваканция Тайланд. От друга страна, към България тръгват на бизнес и екскурзионни пътувания между 350 и 600 тайландци годишно. Те комбинират пътуванията си до нашата страна предимно с дестинации в Румъния. Липсата на директен полет до София възпира мнозина да пътуват до България. Turkish Airlines поддържат линията Бангкок - Истанбул с няколко полета дневно и правят отличен бизнес, защото са предпочитани от туристи и бизнесмени от Тайланд, Сингапур, Малайзия, Мианмар, Виетнам, Камбоджа и Индонезия за достъп до Балканите и Европа, тъй като полетът с тях е най-кратък. Тайландците са най-пътуващата нация в далечния изток - те предпочитат Франция, Италия, Германия, Великобритания.
"Аз лично сам пътувал с мои приятели и бизнеспартньори няколко пъти в България." - обяснява почетния консул, -  „Всички ние много харесваме София, Пловдив, Велико Търново, Несебър - нас ни интересува преди всичко културния туризъм. Жалко е, че нито една българска туроператорска фирма не предлага комбинирани пътувания за България-Турция-Гърция и някоя друга от съседните балкански страни.”. Според г-н Лаохапончана в България има много добри 4 и 5 звездни хотели с чудесно обслужване, но е разочарован от отношението към чужденците на таксиметровите шофьори и някои туроператори, които предлагат rent-a-car  и екскурзии във вътрешността на страната на много по-високи цени, отколкото за българи. Почетният консул е инвестирал лични пари за реклама на България в медиите. Силно впечатление е направил наскоро телевизионен филм за страната ни на известен тайландски журналист, спонсориран от Dutch Milk Company - Бангкок. Така в Тайланд научили за киселото мляко и шопската салата, наред с морските и зимните ни курорти. Направен е неуспешен опит за внос на българско вино в Тайланд, където традиционно ценителите предпочитат френските вина и в последно време - австралийските. В Тайланд живеят около стотина българи - основно работещи за световни корпорации и българи, женени за тайландки. Според г-н Лаохапончана съществува потенциал около 2 000 тайландци да летуват в България. Това могат да бъдат само богати хора, защото цената на билета до Европа е 1200 евро в икономична класа, визата за Европейския съюз е 60 евро.  Почетният консул, който е известен строителен предприемач и брат на доскорошния заместник министър на външните работи, предложи по-активни отношения между Съюза на инвеститорите в туризма и тайландската Агенция по туризъм.

***
Туристическата индустрия в Тайланд дава между 18 и 25 процента от брутния вътрешен продукт. През миналата година 65-милионната страна е била посетена от 17,5 милиона чужденци. Кризата от разрушителното цунами през 2004 г. е била преодоляна много бързо. Най-много са туристите от САЩ, Австралия, Холандия, Германия, Франция и Русия /всеки ден има директни полети от Бангкок до Москва и Санкт Петербург/. Високият туристически сезон е от септември до март. През останалото време в Бангкок разчитат на конгресен туризъм.
В страната се строи денонощно - бизнесцентровете и моловете се множат с невероятна скорост. Най-активни са инвеститорите от Китай.

***
Госпожа Колтуклиева се срещна на работен обяд и с мениджърите на Konrad Center, който принадлежи на предприемачи от Пекин и включва комплекс от 5 небостъргача: най-луксозният хотел в Бангкок, мол All Seasons, апартаменти, офиси, спортен център с басейни и тенис кортове на седмия етаж на бъдещия Konrad Hilton Hotel.

инж. Весислава Танчева

Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерияАрхив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |