В новините
 
27.02.2008 04:46   Новината е видяна 5929 пъти
Причината за масовото уволнение на персонала е рязкото спадане на производството на "Кремиковци"

На 11 ноември м.г. "Понтовремон" тества новия подходен канал на пристанището, натоварен със 75 тона въглища за „Кремиковци”
Докладна записка за 20 процента съкращения в пристанище - Бургас е внесъл до борда на директорите изпълнителният директор на порта Аргир Бояджиев. В момента в пристанище - Бургас работят 1600 души. Това съобщи вчера  лидерът на КТ "Подкрепа" в пристанището Здравовеста Николова.  
Причината за масовите съкращения на персонала е рязкото спадане на производството на "Кремиковци", обясни Бояджиев.
Металургичният гигант е основен клиент на порта и определя характеристиката на товарите. Близо 60 % от товарооборота в пристанището е свързан с металургичния комбинат, коментира Здравовеста Николова.
Според нея държавната политика не реагира адекватно към проблемите на пристанището. “ Сега на територията на акваторията на пристанище Бургас работят няколко частни пристанища , които също са фактор за липсата на работа. Това са рибното пристанище и пристанището на кораборемонтния завод. На корабостроителния завод и на Трансстрой също им разрешиха да извършват пристанищна дейност. И не виждам защо това се прави от държавата“, каза Здравовеста Николова.
 “ От доста време се опитваме да подскажем, че бизнеспланът на пристанището отразява все по-малко товари. Още преди две години трябваше да се отреагира по някакъв начин”, допълни тя.  Според синдикалната шефка една докладна записка от две странички не може да стартира масови съкращение, а затова си е необходима цяла процедура. Трябва да бъде изработен план за оздравяване на предприятието, анализ на икономическата ситуация, а съкращенията са крайният вариант.
Последните масови съкращения в порта бяха през 2002 г. Оттогава досега пристанището си работи със същия числен състав, който често дори не е достатъчен. Вчера например хората не стигаха за работа, обясни Здравовеста Николова. “ Държавата трябва да има някакъв ангажимент към нас, защото притежава 25% от пристанището. Вчера спря „Кремиковци”, а днес ще ни съкращават. Това не може да стане”, категорична е профсъюзната лидерка. Тя се възмущава, че е изграден специален терминал за „Кремиковци”, който струва милиони левове и все още се изплаща от порта, а при един трус в производството на металургичното предприятие, инвестицията се обезсмисля. .
Според Здравовеста Николова съкращения в порта не са нужни. Трябва да се направи оптимизиране на разходите в пристанището, каза тя. Синдикатът няма да даде съгласието си да се уволняват работниците, заяви Николова. Според нея трябва да се изчакат действията на държавата по отношение на комбината.
Пристанището е разработило няколко варианта за разрешаване на проблема, които са свързани със съкращение на работници, като ще бъдат освободени хора, заети пряко с производствената дейност, каза изпълнителният директор на порта. Днес Аргир Бояджиев ще се срещне в столицата с министъра на транспорта Петър Мутафчиев, за да разговорят за проблемите около "Кремиковци" и негативите, които търпи пристанището.

Пълният текст:
http://www.factor-bs.com/news-2514.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |