В новините
 
29.07.2004 13:27   Новината е видяна 4337 пъти
ЙОАН КОСТАДИНОВ: Политизанщината в обществото пречи на работата, но въпреки всичко амбицира.
- Г-н Костадинов. смятате ли, че в момента тече кампания, насочена срещу местните власти?
- Още отпреди 80 година миналия век аз ратувам за местно самоуправление и за самостоятелност на местната власт. Така е и по света, поне в Европа и в Китай, също.
Не може един кмет с право да носи отговорност, обаче с ограничени права. Жителите на града или на общината на която той е кмет за всяко нещо търсят отговорност от него, а в същото време централната власт не дава необходимите права, за да може кмета да поеме съответната отговорност, особено за финансовата самостоятелност.
Не може като нашия град, който е една от вратите на България, вторият след София, който дава пари на бюджета. А бюджета да не отговаря на това, което трябва да получат нашите съграждани. Например в Холандия, Ротердам, с които контактуваме директно, по-голямата част от данъците остава в общината. Т.е. данъка който плащаш ти, аз и всички бургазлии, половината отива в държавната хазна. Защо? Трябва да остане минимум 2/3, за да може гражданите да ползват тези данъци било за улици, за благоустрояване и т.н.

- В тази връзка, много Ви упрекваха, че се грижите прекалено много за благоустрояването на Бургас.
- Да, и ще продължавам да го правя. Освен морски, Бургас искам да бъде и зелен град, както е в Холандия, в Китай е същото. В Йерусалим, там където всичко е камък, температурите са високи. Хората са измислили специални съоръжения само и само да създадат зелени площи. Това е добре както за възрастните хора, така и за майките с детските колички, да не говоря за екологията на града.


- Вярвате ли в слухове?
- Отдавна съм имунизиран на тази тема.

- Носи се слух, че през есента срещу вас ще се приложи сценария "Софиянски"...
- Нямам от какво да се притеснявам. Специално за Софиянски, наистина голяма кампания срещу него, а също срещу пловдивския колега и срещу още един двама колеги. За мен е важно какво ще кажат компетентните органи. Бях в Париж когато научих за Софиянски. Обадих му се по телефона и му казах "Не ти знам работите, но важното е да не ти пука!".

- Помним каква беше позицията на социалистите по време на местните избори, виждаме каква е позицията на БСП сега. Как смятате да работите с тази партия занапред?
- По време на предизборния период за третия ми мандат аз мълчах. Само един път казах, че няма да се откажа от БСП. Аз съм бил, съм и пак ще бъда член на БСП...

- Но БСП не ви искаше тогава...
- Е, няколко момчета от БСП не означава, че това беше БСП.
Предният мандат ме хулиха сини, а сега от моята партия. Аз имам достатъчно опит и съм достатъчно силен да не обръщам внимание на дребнотемието. Разбира се, сега контактуват с мен.


- Само разумът ли надделява в партията или всичко минава под знака на предстоящите парламентарни избори?
- Според мен и двете неща са верни.

- До този момент водени ли са разговори с Вас за пост в едно бъдещо червено правителство?
Колкото и с вас е воден такъв разговор.

- Атакуван от свои и не само от свои, постоянно някой сякаш се опитва да Ви създава проблеми. Как се работи в такава атмосфера?
- Вероятно имам изградено някакво поведение. Но, имам чувството, че ако обстановката в моята работа бъде много спокойна, няма да бъде стандартно за мен. Макар че, в една по-балансирана обстановка човек влага повече от възможностите си за реализиране на конкретната работа и не се занимава с някакви глупости - слухове, интриги и т.н. Много политизанщина има в нашето общество, което винаги пречи на работата, но въпреки това ме амбицира за борба в името на града, на общината, на България.


- А не смятате ли, че понякога общинските съветници изземват функциите на кмета?
- Това е един въпрос, който може да се коригира чрез промяна в законодателството - както кмета и президента на РБългария се избират мажоритарно, така мажоритарно, а не по партийна линия да се избират и общинските съветници или част от тях, за да знаят хората, че за техния квартал отговаря този общински съветник. Областните управители би следвало да не бъдат назначавани от която и да е власт, а да бъдат избирани мажоритарно. Това е демократичното, тогава вече хората знаят към кого да се обръщат. А не партийни листи, в които да изписват имената на хора, които дори избирателят не познава, а след това като влязат в местният парламент се изживяват прекалено много.

- Оптимист ли сте все пак, че някога българските общини ще получат своята самостоятелност като наблюдавате политическите процеси в страната?
- Аз съм разумен оптимист, бих желал да стане това, но засега няма такива симптоми.

Къде ще бъде Бургас през 2007 година?
- Програмата на община Бургас за развитие е тази, която съм включил през последните 9 години в моята предизборна програма и я изпълнявам, вървя по нея. Съжалявам, че Пристанището и Летището не са общински.
Вчера подписах колективен трудов договор със синдикатите на учителите. Днес чета във вестниците, изказването им, че това е най-добрия колективен договор в България, по-добър е от националния. Не искам да ощетявам бюджетната сфера, но искам да продължим да работим за нещата, които сме записали и в транспорта и по благоустрояването и по ремонта на онкодиспансера, болниците, хиподрума на Бургас.
Още в края на 90-те години бях споменал, че през 21-ви век, Бургас ще стане стратегия номер 1 на България. България има необходимостта да използва стратегията, която е в Бургас, да не говорим за международните проекти Александрополис и за други политически актове. Ние сме част от България. Ако се хванем ръка за ръка всички ще свършим повече работа, отколкото да се ядем помежду си. По-малко злоба да има, повече работа!

Петър Генчев
МСАТ




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |