В новините
 
05.04.2008 13:23   Новината е видяна 6054 пъти
Македония трябва да приеме името Югозападна България

Правителството ни също трябва да наложи вето заради антибългарската истерия в Скопие, смята директорът на НИМ

- Проф. Димитров, трябваше ли и България по примера на Гърция да наложи вето за членството на Македония в НАТО?

- Да, България трябваше да наложи вето със същия аргумент, с който и Гърция, защото въпросът с името на Македония всъщност е въпрос от историята.
Тя заграбва едно историческо минало, принадлежащо на гръцкия народ и държава, тъй като Македония е име на една гръцка държава, на едно от гръцките племена, осъществило една велика политическа идея през IV век пр. Хр., а именно - обединението на всички градове-държави за отразяване на персийска заплаха, която дебнела тогава над гръцкия свят. Ние също имаме основание да наложим вето, защото средновековното и възрожденското минало от историята на България, което е  доста по-голям период, беше безжалостно заграбено от Македония. Едва напоследък гласът на българските политици, интелектуалци, общественици срещу това посегателство беше чут от правителството. Първо външният министър Ивайло  Калфин,  а напоследък и президентът Първанов отправиха много сериозни предупреждения към Македония, че България няма да гласува без условие приемането й в НАТО. А условието беше изречено пределно ясно от Георги Първанов в  Сандански при среща с Бранко Цървенковски преди няколко седмици - Македония трябва да престане да краде българското историческо минало. В последния момент обаче, под силния натиск на американците, българското правителство се отказа от ясната си и твърда позиция.
- На пресконференция говорителят на външното министерство каза, че ще подкрепим Скопие, но ще продължим да поставяме условия.
- Това за мен е след дъжд качулка. Пред България съществуваше огромна опасност, ако Македония бе приета в НАТО. Малко хора си дават сметка, че страна, приета в пакта, може да тръби, че е изпълнила всичките критерии за спазване на човешките права, покрай всичко друго, свързано с армията и военния бюджет. В страните-членки за НАТО не се признават борци за свободи и права, тоест българите в Македония щяха да бъдат третирани като баските  в Испания и смятани за терористи. Това щеше да нанесе тежък удар върху движенията на българите в Македония, която щеше да ни създаде и много други проблеми. Гърците правилно подчертаха, че Македония влиза в НАТО и ЕС не да бъде верен съюзник, а да воюва със съседите си.
- Скопие дори призова за санкции към Гърция.
- Един от членовете на македонската делегация Владко Гьорчев  нагло попита какво прави Гърция в НАТО? Понеже тя давала само 1% от ефективите на НАТО  в Афганистан, а Македония - представете си - цели 4 %. Държава, която влиза в НАТО не да бъде верен съюзник на останалите, а да воюва с враговете си - България, Гърция и Албания, според мен няма място там. Такъв нов член не ни трябва. Това не е съюзник, а предател. Той влиза в съюза, за да го разбива. Аз разбирам българското правителство, което в момента има да решава много вътрешни проблеми и е желало да се освободи от един външнополитически проблем. И трябва да благодарим на гърците, че не се огънаха и на практика свършиха работата сами. Караманлис беше директно заплашван от Джордж Буш, но въпреки това издържа, тъй като всички политически партии бяха на негова страна и 93 на сто от гръцкия народ го поддържа.
 - Значи пак други свършиха нашата работа.
 - Ами представете си, че Гърция се беше огънала, какви условия щяхме да поставяме след това? Македонците просто щяха да отговарят с по едно изречение – ние сме членове на НАТО, значи сме изпълнили всички условия за спазване на човешки права, свободи, история за езика на омразата и т.н.
 - Гърция публикува в няколко много влиятелни вестници в ЕС и САЩ по една вестникарска страница със снимки на  македонския премиер Груевски до паметника на Гоце Делчев с карта на велика Македония. Трябва ли в този смисъл и България да плати по една страница и какво предлагате да публикуваме в нея.
- Да, абсолютно. Но аз бих добавил и нещо друго - пред Националния исторически музей стои вече цяла година паметникът на един български полковник, загинал в сражение с гръцката армия през 1913 г. на македонска територия. И Македония цяла година ни отказва да постави паметник там под предлог, че този герой бил български окупатор. Що за глупост, като имате предвид, че Македония нито е съществувала тогава, нито е имало македонска нация. На всичко отгоре този полковник със своята Трета бригада от Трета балканска дивизия не се е сражавал с любимите им сърби, а с омразните им гърци. И между другото е спасил от унищожение 15 македонски села, тъй като гърците са избивали безжалостно. Това са български села, разбира се, а те ги пишат македонски. Е, за какви съюзници ще говорим. Не им даде урок откриването на нашето военно гробище в Ново село - Македония, нали това е военното гробище, което аз направих, където между другото има погребани войници  от Бургаския край. Те са загинали в сражения с войски на Англия, Франция и Гърция. Нима не се поучиха на европеизъм, като видяха как военните аташета на тези страни на Голяма задушница отдадоха чест и положиха венци пред  надгробните кръстове на българските войни, загинали в сражение с техните армии - това е съвременното чувство в Европа. Войните са си войни, чест и слава на загиналите от двете страни, сега вървим заедно по европейски път, а  нека паметниците ни припомнят какво е било и какво не трябва да бъде повече. Македония е много назад от истината и президентът Първанов правилно ги съветва да почетат  малко история. Тогава може би ще разберат, че в Европа вече  не се воюва, че няма език на омразата, че хората търсят това, което ги сближава, а не това, което ги разделя. Но с тях няма и какво да  делим - ние имаме обща история до 1944 година.
- А Вие как виждате изхода от кризата с името?
 - Според историческите реалности трябва да носят името Югозападна България, естествено. И аз въобще не се шегувам. Това е историческата реалност и ще спести много неприятности на правителството в Македония. Няма нищо страшно да признаят българската си същност, защото всеки опит да изграждат държава върху фалшиво минало, особено в една демократична Европа, е обречен на неуспех. Особено, когато вече нямаш силата на тоталитарната държавна машина да манипулираш историята. В съвременния свят на интернет, сателитна телевизия и т.н. не можеш да спреш истината за миналото на своите съграждани, при това става въпрос за много близко минало - до 1944 г. Така че това е реалното име, което би трябвало да вземат. Разбира се, нямам нищо против да носят името Нова Македония или Горна Македония, все пак това е една географска област. Ако искат да се кръщават на нея – тяхна си работа, важното е не името, а съдържанието, какво е населението там. Ако славянското население в Македония си върне българското име и българската същност – какво страшно, много нации имат по две държави и аз ще ви ги изредя - Австрия и Германия, Молдова и Румъния, Кипър и Гърция, Сърбия също има две държави, албанците вече и те имат две държави - Косово и Албания. Какво страшно има да се кръстят българи? Дори напротив - всичките им проблеми светкавично ще отпаднат. Гърците ще въздъхнат, че никой няма да им краде името Македония, албанците ще са щастливи, че няма да ги подозират в сърбоманство, т.е. че цялата история с държавата Македония е една сръбска идея, която трябва да им пречи. Защото македонизмът наистина е сръбска идея, измислена от сръбския учен и политик Стоян Новакович през 1889 г. Представете си ние да претендираме за името Тракия, и аз съм тракиец, защото съм от Бургаско. Това е смешно, това е едно историческо и географско име, както и македонското. Няма антични македонци, те са си отишли заедно с траките и илирите, както и с много други народи.

http://www.factor-bs.com/





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |