В новините
 
05.04.2008 13:44   Новината е видяна 5317 пъти
Едрите фермери имат готовност да кандидатстват за парите на ЕС

Едрите фермери имат готовност да кандидатстват за парите на ЕС


От 2 април са отворени първите мерки за преки плащания на фермерите, съобщи Селим Иса – директор на Областна служба “ Земеделие и гори” - Бургас.
Земеделците ще могат да кандидатстват за средства за модернизиране на стопанствата си, за създаване на стопанства на млади фермери, агроекология и консултиране.
Мерките ще стартират на два етапа, като следващият се очаква да започне от юни т.г. Готовност за кандидатстване за парите на ЕС имат едрите фермери, големите инвеститори, обясни Селим Иса. Те вече са изпълнили успешно проектите си по САПАРД и подготвят следващите – по структурните фондове. Те предимно са за инвестиции в техника и строителство.
Идеята е по-дребните земеделски стопани  да могат да кандидатстват по някои от мерките – например – за млади фермери, където субсидията е 25 хиляди евро за 5 години, като половината се дават авансово. Друга мярка, подходяща за тях, е за развитието на полупазарни стопанства, при които повечето от продукцията е за нуждите на самия земеделец и семейството му. Там помощта е 1500 евро годишно, пак за период от 5 години, обясни Селим Иса.
В момента тече и регистрацията на фермерите, която е пряко свързана със субсидиите и преките плащания на ЕС. До момента са подали документите си 960 земеделски стопани, от които 92-ма са нови, съобщиха от Областна служба “ Земеделие и гори”. Крайният срок е 15 май.
Регистрираните през миналата година фермери в Бургаска област са били 3 900, което означава, че досега са подали документите си 25%. Общата обработваема земя в региона е 2 млн. 90 хил. хектара.

http://www.factor-bs.com/news-2840.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |