В новините
 
22.05.2008 09:25   Новината е видяна 4043 пъти
По-стриктни правила в областта на автомобилния транспорт

Европейският парламент гласува днес два доклада, целящи осъвременяването на правилата за упражняване на професията автомобилен превозвач и за достъп до пазара на международни автомобилни превози на товари. Гласуването по третия доклад върху достъпа до пазара на автобусни услуги беше отложено. 
Гласуваните днес текстове могат да имат голям отражение върху сектора на автомобилния транспорт, който в момента наброява 900 000 оператора и дава работа на над 4.6 милиона хора в ЕС. Приетите доклади предвиждат задължително обучение за ръководителите на транспортна дейност, както и ясна дефиниция за каботажа, който може да бъде извозен извън държава-членка.

Стриктни правила за автомобилните превозвачи
Докладът на Silvia-Adriana Ţicău (ПЕС, Румъния), приет с 634 гласа "за", 28 "против" и 45 "въздържали се", разглежда условията за добра репутация, финансова стабилност и професионална компетентност, на които трябва да отговарят предприятията, за да упражняват професията автомобилен превозвач. В него се обръща особено внимание на предложението за наемане на квалифицирани транспортни мениджъри и на отнемането на лицензи на фирми, допуснали тежки нарушения.


ЕП подкрепя създаването на списък с нарушенията, които могат да доведат до загуба на необходимата добра репутация на автомобилните превозвачи, както и до временно отнемане или прекратяване на лиценза за най-сериозните случаи.


Автомобилните превозвачи трябва да докажат също своята финансова стабилност, представяйки банкова гаранция или друг финансов инструмент, като например застраховка. За да се осигури честна конкуренция, предприятията в отрасъла трябва да разполагат с експлоатационен център в съответната държава-членка, където предоставят своите услуги.


Ръководителите на транспортната дейност трябва да притежават необходимата добра репутация и професионална компетентност, както и да пребивават постоянно в държава-членка на ЕС. Те трябва да притежават високо ниво на професионална квалификация, която се проверява чрез задължителен писмен изпит, който може да бъде последван и от устен. Мениджърите, които са извършили тежки и системни нарушения, могат да бъдат санкционирани, като бъдат обявени за неспособни да управляват транспортната дейност на предприятие в ЕС.


Достъп до пазара на международни автомобилни превози на товари


Достъпът до международните автомобилни превози на товари и каботажните превози в момента е регулиран от различни регламенти и директиви, датиращи от 1962 г. По тази причина настоящето предложение е преработка, чиято цел е да опрости и да направи по-ясни правилата за автомобилните превози на товари. Най-важният въпрос в тази област е за каботажните превози: кога и до каква степен може превозвач от дадена страна да качи и разтовари товар в друга страна.


Каботажните превози целят да се избегнат празните курсове, но тук се появяват опасения, че транспортни компании от страни с по-ниски заплати ще използват каботажа за извършване на превози, като по този начин се изкривяват правилата на честната конкуренция. Именно затова в доклада на Mathieu Grosch (ЕНП-ЕД, Белгия), както и в предложението на Комисията, се предлага каботажът временно да бъде ограничен до три международни курса за срок от максимум седем последователни дни. 


Депутатите, които приеха днес доклада с 499 гласа "за", 153 "против" и 46 "въздържали се", подчертават, че наложените ограничения имат временен характер и трябва да бъдат премахнати от 1 януари 2014 г.


Общи правила за достъп до пазара на автобусни услуги 


Гласуването на доклада на Mathieu Grosch (ЕНП-ЕД, Белгия) за достъпа до пазара на автобусни услуги беше отложено по искане на ПЕС за сесията през юни или юли за постигането на споразумение по някои аспекти на регламента.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |