В новините
 
22.05.2008 12:30   Новината е видяна 3722 пъти
Изказване на българския депутат в ЕП Маруся Иванова Любчева (ПЕС) по дебата за жените и науката на пленарното заседание на ЕП във вторник, 20 май 2008 г.

Маруся Иванова Любчева (ПЕС).
– Г-н председател, г-н комисар, докладът „Жени в науката“ е целеви, който отчита участието на жените в един от най-важните процеси на развитието - научните изследвания. Той е важен като структуроопределящ за науката и съдържа решения по много важния компонент, а именно - съставът на човешкия ресурс. Важна е ролята на жените в университетите, в научните институти, в частния сектор. Незадоволителното състояние на женското участие в процесите на управление и вземане на решения в науката, ниският процент жени доктори на науките, професори, академици е свързано с обществени стереотипи и с трудности, които съпътстват научната кариера на жените.


Необходимо е прилагане на гъвкава система „работно време“, развитие на системи за услуги, които да облекчават жените, давайки им възможност за избор и реализация. На повишаване ролята на жените в науката не следва да се гледа като на обикновена gender политика. Това е мисия, оползотворяваща високия потенциал на жените без да се стига до другата крайност – заради отдаденост на науката жените да се отказват от природната си предназначеност да създават семейства и да бъдат майки. За младите жени в науката трябва да се прилага принципът на двойния приоритет: семейство и кариера.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |