В новините
 
09.07.2008 08:53   Новината е видяна 3396 пъти
Изказване на българския депутат в ЕП Кристиан Вигенин -ПЕС по дебата относно образуване на политически групи, изменение на член 29 от Правилника за дейността, от пленарното заседание на ЕП в понеделник, 7 юли 2008 г.

Кристиан Вигенин (ПЕС). – Уважаеми г-н Председател, уважаеми колеги, смятам, че предложението в доклада на г-н Corbett заслужава внимание и според мен идва тъкмо навреме, тъй като на практика с приемането му ние не застрашаваме нито една съществуваща в момента група в Европейския парламент. Аз залагам на един по-ефективно функциониращ парламент през следващия мандат от 2009 до 2014 г. Неведнъж сме обсъждали смисъла на тези промени и в нито един момент не е ставало дума за ограничаване на възможността на избрани представители в Европейския парламент да изразяват своите мнения. Но тъй като нашият парламент е един голям парламент, може би както казваме, най-големият демократично избран парламент в света, неговата същност на Европейски парламент се държи именно от парламентарните групи, от политическите групи, които представляват не нациите на избраните представители, които участват в тях, а представляват политическите течения, които обединяват членовете. Това е и смисълът на голямата власт, възможности, които имат както политическите групи в дейността на нашия Парламент, така и техните лидери. 


Затова аз смятам, че и в момента, ако залитнем в посока да обвиняваме в недемократичност социалистите или християндемократите, няма да сме прави. Точно обратно, смятам, че по този начин ние ще дадем възможност за много по-ясен профил на политическите групи, които съумеят да се формират и да действат реално в следващия мандат на Европейския парламент. Смятам също така, че, разбира се, е лесно да се говори от името на политическа група, която не е застрашена да не събере необходимия брой депутати през следващия парламент. Но смятам, че при всички случаи групите, които съществуват и днес, ще могат да продължат и да съществуват в следващия мандат. А освен това присъствието ни тук в този парламент до голяма степен зависи от силата на политическите партии, които представляваме. Не бива да разглеждаме едното откъснато от другото. Затова не бива и да считаме, че политическият живот на Европа непременно се върти тук, в Парламента, и зависи от двете политически групи, да не забравяме партиите, които представляваме. И в този смисъл предлагам наистина да вървим към предложения компромис и да подкрепим предложението на г-н Corbett.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |