В новините
 
23.07.2008 06:06   Новината е видяна 8538 пъти
Бойко БОРИСОВ: Кметът не се справя? Това са глупостите на БСП

Оставка на Първанов не е нужна, той не ни излага пред света. Аз дадох идеята опозицията да напусне парламента, обещах им бюра пред храма “Ал.Невски”


Неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пристигна в събота следобед в Бургас, за да се включи в Кръглата маса, организирана от гражданската структура на партията му и немската фондация “Ханс Зайдел”. Макар че влезе в залата малко преди приключването на форума “Развитието на  водния сектор в България в условията на общата европейска политика”, той  пожела да говори по обявената тема, по която часове преди това се изказваха експерти, учени, университетски преподаватели и представители на неправителствения сектор.
Преди да вземе думата, столичният кмет се осведоми за минута-две от организаторите, че Бургаският регион е известен със сериозните проблеми на населението по отношение  чистотата на питейната вода и пречистването на отпадните води. Според една от констатациите, изказани в залата, хлорирането на питейната вода от яз. „Ясна поляна”   е опасно за здравето, защото съдържало хлорпикрин – бойно отровно вещество, известно от Първата световна война. Хлорпикринът се получавал от свързването на хлора с нитритите – съединения, които се съдържат в подпочвените води, с каквито е пълен този язовир.  


- Г-н Борисов, вие настоявате да говорим за проблемите на водния сектор, тук се изнесоха доста факти – за това, че пием лошокачествена вода, че по корупция сред работещите по високите етажи на водния сектор сме в първите редици в света, че ООН в тази област ни сравнява с Албания в Европа и с Чад в Африка. Това не е ли отчайващо, ако утре станете премиер, излиза, че няма държава, която да управлявате? 
- Нали затова правим тези кръгли маси – защото гледаме действително сериозно на управлението и нямаме за самоцел да искаме да управляваме без да сме подготвени. Ние вървим нашия път  стъпка по стъпка - от европарламент, през  местната власт, към НС - най-важното е управлението на държавата. Благодарни сме на фондациите “Ханс Зайдел” и “Конрад Аденауер”, които помагат и плащат разходите за тези кръгли маси  - такива вече проведохме по образование, селско стопанство, енергетика, отбрана. Бяхме във Велико Търново наскоро – там се отзоваха всички специалисти, дори и противниците ни, темата беше културното наследство на България. Сега тук, в Бургас, са експерти по водите със своите становища и мнения.  И това не е празно говорене. Напр. през пролетта на 1999-а г. /по времето на Иван Костов-б.а./, промениха Закона за водите и веднага след това – през септември, пуснаха концесията за водите на София, която ние с толкова голям натиск и усилия не можем да прекратим - продължавам съдебната битка,  търся възможност за арбитраж във Виена, защото това е пладнешки грабеж. София не е като в повечето градове, където се харчи еленергия и са нужни помпи, за да стигне водата до потребителя, при нас от яз. „Искър” идва директно под напор, без разходи. 2 млн.души в София имат водомери и всеки ден плащат на концесионера, чията концесия  беше направена така, че да строят водопроводи, а не канали.
- Това е масова практика – така е във ВиК-атата във всички региони.
- Причината е, че от каналите не се печели. Сигурно помните, че правехме първи копки само на тръбопроводи! И сега, за да спася парите по програма ИСПА - 120 млн.лв., аз не развалих тази концесия и с постъпващите вече траншове правим основните колектори - невидимо е за хората, но аз само на околовръстното правя  9 такива съоръжения в момента. Вие представяте ли си друга държава, друг народ, който може да изтърпи  само за един ден да му зачеркнат 1,2 млрд. лева?!  Взеха ни ги от Брюксел за некомпетентност и корупция. Ние искаме с тези кръгли маси да преговорим нещата по нашата програма, от първия ден екипите ни да почнат да изпълняват тази програма, затова моля и колегите в партията да подберат най-качествените кадри, които да бъдат сложени на тези постове, за да не си слагаме съветниците после за очи и уши.
- Ще кажете ли на Георги Първанов – вашият приятел, че е време да си тръгне – неговият спонсор Людмил Стойков е главният виновник за спирането на тези 1,2 млрд.лв. И главен герой в доклада на ОЛАФ?
- Аз съм човек, а и спортът който съм тренирал, е такъв, че ако удряш, трябва да подбереш времето и мястото така да удариш, че да спечелиш. Ако махаш само ръце и крака, ще се умориш и толкова. Основният проблем на държавата кой е? При президента идват Буш, Путин, Хуан Карлос, той ходи при Саркози. Като държавен глава не ни е изложил. А от друга страна, спонсорите той си ги е сложи на списък, не ги е крил. Утре всяка партия може да пападне в такъв  капан, утре някоя фирма на Митьо Очите в Бургас може да спонсорира мен или вас. За да се спре това, просто мръсните пари трябва да излязат на показ и като се открие такъв с мръсни пари, да му се връщат . Затова искаме публичност на дарителите.
- Измъквате се от отговора - време ли е Първанов – при толкова негативи, да си вземе шапката и повече да не се появява пред хората.
- Нашите претенции към него са, че той конструира тази тройна коалиция и година след това той самият видя, че тя е пагубна за държавата, но той продължаваше тия вътре в нея да ги пази, но така ги пазеше, че сега те се обърнаха срещу него. Ние, от ГЕРБ, сме ясни – ако може да му бъде взета оставката – да му се вземе, но това няма да промени нищо в държавата. Защото проектите се правят и изпълняват от правителството, ние искаме то да си ходи, да опразнят парламента и да дойдат други. Току-що чух, че в МВР за зам.-министър назначили едно момче, което е  84-и набор. Ние трябва всеки ден да искаме оставката на правителството, защото заради него нямаме магистрала Бургас-София. Не направиха “Тракия”, защото не могат да вземат комисиони. И за вас е лошо, че от Нова Загора дотук не може да се пътува нормално. Но и при нас е така - елате да видите бул. “Европа”  в София  - задръстванията са по 3-4 км, особено сега, като пътуват и турците.
- Има ли шанс правителството да си изкара мандата докрая, за никого в този момент не е добре да има избори? 
- Г-жа Плугчиева всеки ден обикаля Брюксел да ги убеждава, че ще се поправим и че хората й могат да си изкарат мандата – кога да го изкарат, защо и как, като не стават за нищо? Вие представяте ли си  - да ни спрат 700 млн.евро за един ден и   да обвиним за това ОЛАФ, защото били обявили доклада. И стигнаха до наглостта да искат оставки в ОЛАФ, защото ни казвали истината. ОЛАФ не може да прави политически констатации, защото ЕС е създаден от независими държави – Брюксел се чуди какво да ни прави и прибягва към единствено вярното – спират ни парите, значи ни нямат доверие. Затова призовах премиера вчера сам да предизвика предсрочни избори - така ще спечели нашето уважание, това е държавническото отношение. Пази боже, но на мен, ако ми се беше случило, аз бих  подал оставка.
- Готов ли сте да управлявате?
- Вижте, ние не сме временна партия, която се цели в еднократен ефект, гледаме отговорно на тази задача, ние искаме предсрочни избори, защото вървим към катастрофа на държавата и в нашите планове ясно е разчетено, че дори и след година времето пак ще работи за нас. Нашите кметове набират опит, знаят за какво става въпрос, създаваме нови структури и организации. Ние не искаме победа на изборите тук и сега, а да сме наясно какво ще се прави след тях.
-  Има ли вероятност Димитър Николов да бъде изтеглен в София догодина, това е слух, който се разпространява от БСП - с аргумент, че като кмет не може да се справи?
- Кой не се справя с работата?!
- Говорим за слух. Но вие смятате ли, че Николов ще е по-добър като депутат или министър?
/Борисов замълчава, а лицето на кмета Димитър Николов, който седи до него, силно се изчервява от неудобство и той приема, че е нужно сам да отговори вместо лидера/    Изобщо не е необходимо да коментираме тази тема, преди 8 месеца гражданите на Бургас казаха кой искат да им бъде кметът и аз ще си отстоявам позициите като кмет. Какво говорят в БСП за мен може само да ме ласкае, мислите им обаче са повече в миналото, където основно ползваха такива странни схеми. Както чухте, ние не знаем какво пием в бургаската водоснабдителна мрежа,  край морето бързо се развива строителството, а инфраструктурата изостава, ВиК-атата са държавни и ние не можем да влияем като кметове, има тотално разминаване. Първо асфалтираме улиците, а после ги разкопаваме, за да прокараме тръбите на ВиК - тотален хаос. Аз се уча във въздуха и за мен е важно да чуя какви са проблемите директно от експертите. Защото сега, като излезем от тая красива сграда /на БСУ-б.а./, хората ме срещат по улиците и искат канализация, аз отивам във ВиК, а те ми казват - нямаме такава програма, за да им пуснем канализация.
- Г-н Борисов, не казахте дали Николов ще е водач на листата ви догодина, или остава в Бургас като кмет?
- Не се занимавам с БСП.
- Истина ли е твърдението, че вие имахте в Бургас един Димитър Николов,  когото реализирахте по най-добрия начин, но сега нямате такива хора, на които да помните имената и да можете да посочите като достойни членове на кандидатдепутатската ви листа догодина?
- Имам такива хора, разбира се. Ние сме демократична партия.  Структурите сами предлагат и избират, ние ги одобряваме и приемаме. Тия хора ще дойдат да ги видим в София, да ги чуем . Така за евроизборите Румяна Желева беше предложена от  Бургас, ние направихме селекцията после, по същия начин ще стане и за НС догодина, ние само ще ги одобрим.
- Волен Сидеров призова в петък опозицията да напусне парламента. Вие няма ли да дадете едно рамо?
- Аз им предложих това. Защото като стоят в парламента, те  узаконяват тройната коалиция – приемат се закони, които ги облагодетелстват и с които могат каквото е останало да го прилапат.  Те не се плашат, че някой в България може да им каже “ей, вижте какво пише тука”. На опозицията им казах -  ако се страхувате, че няма да ви дават по телевизията, аз ще ви дам едно разрешение да си сложите бюра пред “Ал.Невски” – така повече ще  ви снимат.
- В каква коалиция се виждате догодина, г-н Борисов?
- На морето сме, тиган не се слага, преди да си хванал риба, ние работим, а хората определят каква да е управляващата коалиция, кой да е в опозиция.
- Ако  докладът на ЕК наистина е толкова страшен, може ли да изведе народа на улицата?
- За съжаление българският народ, вследствие 18- годишния тормоз, е загубил съпротивителните си сили. Глобяват ни 1,2 млрд.лв. , ние сме най-бедни по доходи и този народ се държи така, сякаш парите не ги вземат от него самия – от зърнопроизводители, от млекопроизводители и т.н., а  от Станишев и Плугчиева. Направете един експеримент във вашите вестници - напишете утре, че ни спират не 1,2 млрд. лв., а 10 млрд.лв. - да видите дали някой ще протестира. За съжаление всичко е съсипано - съдебната система, службите за сигурност, разбиха и вярата на хората.
- Откога не сте ходили за риба? Чувала съм, че сте страстен рибар.
- Много отдавна, надявам се през август за два-три дена да ида на риболов. 
 /Използвани са въпроси и на други медии/

http://factor-bs.com/news-3979.html

 





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |