В новините
 
23.07.2008 07:36   Новината е видяна 6178 пъти
Парк Странджа се разминава със застрояването...засега

Активните граждански протести и широкият медиен отзвук за планираното застрояване по крайбрежието на Странджа за момента дават резултат в полза на природата - екологичната оценка и оценката за съвместимост с "Натура" на изменението на общия устройствен план (ОУП) на община Царево трябва да бъдат преработени. Това е становището на Министерството на околната среда и водите, което реши да даде указания на авторите на двете оценки да актуализират данните, въз основа на които правят заключенията си.
Във вторник Висшият експертен екологичен съвет към министерството трябваше да обсъди двата доклада, но в понеделник вечерта министър Джевдет Чакъров отмени заседанието. Планът на Царево предвижда застрояването на крайбрежието на природния парк "Странджа", както и разширяване на леглова база в общината с още 200 хил. места.
Въпреки отложеното заседание на съвета и силния дъжд в столицата екоактивисти от коалицията "За да остане природа в България" не се отказаха от протеста си пред сградата на ековедомството срещу готвеното застрояване в природния парк. Между 30 и 50 младежи няколко часа скандираха "Странджа не е манджа" и "Тук сме за природата", докато опасваха входа на министерството с тоалетна хартия. Те агитираха и за партията "Зелените", чиито учредители са сред най-активните природозащитници в България.
От община Царево в понеделник обявиха, че край Варвара няма да се строи голф игрище, както беше предвидено в първия проект за устройствен план. От урбанизираните територии отпадат още земи край Ахтопол, зона край Синеморец и два терена край Резово. Според общината преки негативни въздействия върху местообитания няма да има и в защитената зона "Босна", която също влиза в плана.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |