В новините
 
29.07.2008 12:15   Новината е видяна 3929 пъти
Представиха справочник "Ромите в България"
Информационен справочник "Ромите в България", изготвен по проект на Институт "Отворено общество", бе представен днес в заседателната зала на Община Бургас от авторите му - Алексей Пампоров и Илко Йорданов, програмният координатор на Програма "Рома" - Институт Отворено общество Камелия Димитрова. Справочникът е насочен към журналисти, експерти, студенти и граждани, като си поставя за цел да запознае обществеността с реалните факти и да изобличи митовете около ромското малцинство. Той е разработен от експерти в областта на социологията и представители на неправителствени организации, които имат пряк контакт с малцинствените групи.
Изданието се финансира от Институт "Отворено общество" по програма "Рома" и директорът на Дирекция "Образование и демографски въпроси" Веселина Таралова. Това е проект, който цели по-висока ангажираност от страна на медиите към проблемите и интеграцията на малцинствата. Целият проект включва различни компоненти, като издаването на справочника е само един от тях и е на стойност 20 хиляди лева.
Данните в справочника развенчават няколко мита за ромското население. При последните две преброявания увеличението сред тях е само 1 %, т.е. сред тях няма бум на раждаемостта, а срив по този показател сред останалото население. Ранната раждаемост е намаляла с 4 пъти. Положителна тенденция е увеличаване на заетостта - от 27,5 % през през 1994 г. до 50,3 % през 2007 г. Оказва се, че ромите вече не живеят въз основа на социални помощи и пенсии, едва 6,3 % разчитат на такива доходи.




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |