В новините
 
08.08.2008 22:00   Новината е видяна 4243 пъти
Експерти предупреждават екоминистъра за санкции заради Странджа

София, 8 август 2008 – Коалицията от неправителствени организации «За да остане природа в България» разполага с копия от писмата, които двама експерти са изпратили до еврокомисаря по околната среда Ставрос Димас, министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и представители на други институции. Експертите са предоставили на проведения миналата седмица Висш експертен екологичен съвет научна и  правна информация за незаконосъобразността на процедурата по приемането на изменението на Общ устройствен план на Община Царево, която тенденциозно не е била взета предвид. Планът предвижда 100% застрояване на крайбрежието на Природен парк Странджа.


«Решението за съгласуване на проекта за изменението на Общ устройствен план на Община Царево, е свързано със значителни пороци от законосъобразна гледна точка и би следвало да се разглежда като подвеждащо», се казва в особеното мнение на завеждащия клон Царево към дирекцията на Природен парк «Странджа» старши експерт Иван Камбуров.


«Приемането на изменението на Общ устройствен план на Община Царево в този му вариант би довело до възможността  за започване на процедура за налагане на санкции на Европейския съюз спрямо България, за което повереното Ви министерство ще носи отговорност. Планът се приема в първоначалния вариант, който е пагубен за целевите видове животни от защитената зона в крайбрежните местообитания. Независимо от научните анализи и изводи, поднесената от мен информация беше игнорирана и омаловажена, което напълно компрометира както докладите, така и основаващото се на тях взето решение», се казва в мнението на гл. ас. Николай Коджабашев. Той е експертът, изготвил фаунистичната част (без птици) на екологичната оценка и оценката за съвместимост на устройствения план на Царево. Според нея ще бъдат унищожени 30% от крайбрежните местообитания, ако устройственият план се осъществи по предложения начин.


Все още не е ясно дали министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров ще одобри и подпише екологичната оценка и оценката за съвместимост на изменението на Общ устройствен план на Община Царево. Има възможност той да ги върне за доразглеждане.


За контакти:

- Катерина Раковска, WWF, тел: 02/950 50 40


Коалицията „За да остане природа в България” е основана от Асоциацията на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българската фондация “Биоразнообразие”, Информационния и учебен център по екология, НД “Екогласност”, Сдружение “Агролинк”, Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „За Земята”, Сдружение „Природа назаем”, СНЦ “Зелени Балкани”, Сдружение „Природен Фонд”, ИУЕК към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски”, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца”, гражданска група „Да спасим Иракли”, сдружение “Еко Рила” – Самоков и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Сега в нея членуват близо 30 организации.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |