В новините
 
21.08.2008 13:47   Новината е видяна 4755 пъти
Българската игра на котка и мишка с Брюксел

През погледа на световните медии


Докато не видим доклада на Европейската комисия през юли, тук на наша територия, можем да си говорим каквото си искаме. И да се кълнем, че сме праведни, и да се правим на смели, на изненадани, на принципни, на борци с корупцията – всичко това можем, но само тук.
Интересно, но се оказва, че понякога е по-лесно да научим истини от чуждите медии. За да спестим време на читателя, предлагаме кратки извадки от техни публикации за евентуалните санкции, които Европейската комисия може да наложи на страната след мониторинговия доклад през юли.

Ройтерс
Европейската комисия е все по-близо до вземането на решение за налагане на финансови санкции срещу България, заради неуспеха й в борбата с корупцията и организираната престъпност, съобщи Ройтерс, позовавайки се на неназован източник от Брюксел. Вероятността част от фондовете за България да бъдат замразени е голяма, като причината са съществуващи доказателства за корупция в агенциите, усвояващи парите от Брюксел. България ще загуби както замразените вече близо 400 милиона евро по програмата ФАР, така и още около 50-100 милиона евро по САПАРД, съобщава източникът. Най-голяма тревога у Брюксел пораждат съмненията за връзки между стария политически елит от времето преди 1989 г., руските бизнес интереси и организираната престъпност.

“Юропиън войс”
Българският премиер се опитва да увери Европейската комисия, че страната му предприема достатъчно мерки за борба с корупцията. В случай на неуспех още еврофондове ще бъдат замразени, коментира Юропиън войс.
Европейският съюз може да изолира българския народ и да изложи на опасност реформите в България, смята премиерът Сергей Станишев. Той подчерта, че още замразявания ще доведат до “разочарование сред българския народ”, както и до политическа нестабилност.

“Икономист”
Авторитетното британско сп. “Икономист” представи сравнителен анализ на някои от новите страни-членки на ЕС от Източна Европа и дава за пример корупционни практики в страни като Словения, “която по-рано бе смятана за образец”, Латвия и Словакия. А за нас и румънците написа, че “Балканите са най-поразителни в това отношение”. И още, че „България също предпочита да говори вместо да действа. Създават се редица нови антикорупционни агенции без връзка и координация помежду си. Няма нито един успешно приключен случай за корупция, а броят на поръчковите убийства достигна 120 от 2001 г. досега, без нито едно от тях да е разкрито”.

“Таймс”
В интервю за в. “Таймс” премиерът Сергей Станишев уверява в готовността на правителството си да удвои усилията за реформи в страната, позабавени през първата година от членството й в ЕС. Той обяснява, че българското правителство е работило без прекъсване за приемане на България в ЕС и когато това е станало факт, вероятно е настъпило и отпускането, “което е съществена част от настоящите проблеми”.
“Имаме проблеми с корупцията и организираната престъпност, никой не отрича. Но България направи революция и ако погледнем икономическото развитие, това е успех”, заявява Станишев.

“Зюддойче цайтунг”
Премиерът Станишев ще печели доверие в Брюксел, е заглавие на в. “Зюддойче цайтунг” . България ще сложи край на корупцията и лошата организация на икономиката, като бъдат сменени водещи чиновници и се създадат нови вътрешни структури. Така в бъдеще ще се прекрати изтичането на финансови средства от Европейския съюз към грешни канали, пише изданието. Както премиерът Станишев обяснява в разговор с няколко европейски журналисти, неговата нова заместничка Меглена Плугчиева вече е започнала реорганизацията на управлението. Едновременно с това социалистът изразява опасение, че би могло да се стигне до политическа нестабилност в страната, ако Европейската комисия не възстанови засега спрените плащания.

Коментар
За двойния аршин към медиите

Ще си позволя да отбележа, че същият този наш премиер се скара на българските медии преди време. „ Засрамете се! Как може да вдигате толкова шум!”, нахога ги Станишев, защото се опитаха да го попитат дали ще уволни зам.-министъра на финансите Димитър Ивановски (обвинен от вицепремиера Меглена Плугчиева, че като национален координатор по предприсъединителните програми не е уведомил премиера и министрите за предупредителните писма от Брюксел). Същевременно Станишев обясни, че срокът от 1 месец, който даде Майкъл Лий - генералният директор на дирекция "Разширяване" в ЕК е много кратък, но, ако трябва, чиновниците ще работят денонощно, за да дадат необходимите отговори на Европа.
Всъщност истината е, че имахме не един месец, а години, за да изпълним това, което очаква Европа от нас. Епистоларното общуване продължава интензивно чак от 2005 година и все с условия за мерки. А управниците се държат като селски хитреци и гледат да минат метър. Само един пример и то съвсем от скоро.
През февруари Европейската комисия изпрати междинен доклад с констатация, че за една година членство в ЕС България не показва убедителни резултати в ключови области като борбата с корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Какво разказваше тогава същият премиер, който сега се опасява от нестабилност – „ документът няма политически характер, а е само техническа и експертна оценка”. А неговите подчинени недоволстваха - данните за борбата с корупцията са стари и отразяват само направеното до октомври м.г.
Последва уточнение от ЕК: “Въпреки че България предостави актуализирана информация едва на 20 януари, ние сме я взели предвид и тя е отразена в доклада.”
В този доклад, между другото, за първи път фигурира и констатация, че безмитните магазини и бензиностанции по границите с Турция и Сърбия се толерират от държавата, оборотът им през 2007 г. нараства, а самите те са източник на корупция и организирана престъпност на местно ниво.
И още нещо по същия повод. Тогавашният вътрешен министър Румен Петков направо прекали, като заяви, че „ докладът на ЕК е по-скоро положителен, макар в него да не са отразени част от материалите, които България е предоставила. Това не е фатално. Грешка е, и то най-вече моя, че МВР няма достатъчно активен диалог с ЕК”. Толкоз от Румен Петков. А, да - и обещанието координацията да стане редовна. Което не можа да изпълни по обясними причини.
Ето това е положението, драги читатели. Премиерът наистина е усетил интуитивно, че санкциите ще доведат до „ разочарование сред българския народ.” И безспорно е прав в едно – разочарование наистина ще има, но то едва ли ще е от Европейската комисия!


Автор: Лора Янова
http://factor-sf.com/news-228.html





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |