В новините
 
22.08.2008 08:10   Новината е видяна 6226 пъти
Уникален фестивал на фолклорните носии и умения в с. Жеравна

От 22 до 24 август тази година радетелите на автентичното, на българските битови традиции и фолклорни умения се събират в селския парк Добромирица на село Жеравна.

Най-големият частен фолклорен ансамбъл в Европа "Българе" организира съвместно със "Сдружение за Жеравна" уникално по рода си народно увеселение. Амбициите на "Фестивала на фолклорната носия" са да се създаде автентична и естествена среда далеч от цивилизацията, далеч от мобилните връзки и градската динамика.

В основата на мероприятието е нововъведената европейска марка за автентичност Bona fide , чиято подбуда е възобновяването на автентични занаяти, туристически и други изживявания от бита на традиционна България под мотото “Доброто старо време”.

Един от най-значимите и запазени в България архитектурни резервати - "Жеравна", посреща с танци и песнопения от различните краища, 100 каба гайди, зурни от Петричко, нестинарски игри и кукери от цялата страна, както и самобитни занаяти и традиционни гозби, от които всеки е желателно да опита. 

Фолклорната носия ще бъде основен и задължителен елемент от автентичното усещане, което всеки съмишленик сам ще създава и изживява.

За различните общини ще бъдат обособени кътове и дадена възможността да демонстрират характерни за съответния регион фолклорни умения и традиции.

Сред поканените специални гости са вицепрезидентът Ангел Марин, министърът на културата  Стефан Данаилов, както и посланици на различни държави у нас.

Прочетете повече и вижте прекрасната природа на Жеравна на адрес:  http://www.jeravna.com/ Нека всички заедно да усетим духа на "доброто старо време..."!

Правилник
1. Всеки желаещ да присъства задължително трябва да е облечен с фолклорна носия (автентична, сценична или стилизирана). Допускат се и облекла от началото на ХХ век, както и традиционни за други държави. Офицерите може да бъдат със старинни военни униформи и оръжия.
2. Входът за фестивала е 10 лева, срещу които се получава пропуск за трите дни – 22 - 24 август. Паркингът се заплаща допълнително.
3. Забранено е използването на камери и фотоапарати. На разположение на гостите ще има фотографи, при които желаещите могат да си направят снимка или да заявят DVD.
4. Забранено е използването на мобилни телефони, освен на определените за целта места.
5. Забранено е внасянето на алкохол и безалкохолни напитки, както и използването на пластмасови чаши, чинии, бутилки, вилици, салфетки и др.
6. Забранено е носенето на съвременни дамски и мъжки чанти, куфари, раници, сакове и др. За тези, които не успеят да си намерят битова торба, на фестивала ще се продават.
7. Забранена е употребата на съвременни одеяла и постелки. Ще се продават и отдават под наем черги и рогозки.
8. Забранени са съвременни шапки и кърпи.
9. Забранено е използването на слънчеви очила.
Всичко това, скъпи приятели, се прави в името на едно автентично изживяване, което да ни върне в миналото.






Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |