В новините
 
26.08.2008 14:13   Новината е видяна 3708 пъти
Съвременната българска култура и изкуство бяха достойно представени в “Нощта на изкуствата” в Хелзинки

Две български изложби, организирани от Посолството на Република България, представиха съвременното българско изкуство в “Нощта на изкуствата” във финландската столица на 22 август. “Нощта на изкуствата” е кулминация на най-големия културен фестивал във Финландия – Хелзинкския фестивал, който се провежда през август всяка година под мотото “Изкуството принадлежи на всички”. През тази карнавална нощ художествени галерии, библиотеки, книжарници, културни центрове и институции във финландската столица отварят своите врати за хилядите посетители на повече от 200 културни прояви.

В Дома на Европа бе представена изложбата „Изкуството на българската книга”, организирана съвместно с Представителството на Европейската комисия и Европейския парламент в Хелзинки. Експозицията включва някои от най-добрите постижения в областта на илюстрацията и графичното оформление на българската книга след 1990 година.

В Галерията за плакатно изкуство “Кабелна фабрика” бе открита изложба „Български театралeн плакат”, представяща избрани творби от богатия фонд на Международното трианале на сценичния плакат в София – едно от най-авторитетните международни плакатни изложения. Колекцията включва 80 произведения, създадени през последните три десетилетия. Техни автори са както изявени майстори  на плаката, така и съвсем млади плакатисти, някои от които все още студенти в Националната художествена академия. Изложбата ще продължи до 31 октомври 2008 г.


Изложбите бяха открити от българския посланик във Финландия Пламен Бончев и от Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт към Министерството на външните работи, който е съорганизатор на изложбите в рамките на своята програма “Пътуващи изложби”. На откриването присъстваха многобройни представители на дипломатическия корпус в Хелзинки, представители на финландските държавни институции, културни и обществени дейци, журналисти, както и представители на българската общност във Финландия.

Министерство на външните работи





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |