В новините
 
02.09.2008 13:15   Новината е видяна 3812 пъти
България става страна по СПС с Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан

На 2 септември ЕП одобри с огромно мнозинство присъединяването на България и Румъния към Споразуменията за партньорство и сътрудничество (СПС) между Европейските общности и техните държави-членки, от една страна, и Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, от друга.
 
Депутатите подкрепиха с огромно мнозинство сключването на Протоколи към Споразуменията за партньорство и сътрудничество (СПС) между Европейските общности и техните държави-членки, от една страна, и Узбекистан, Киргизстан и Таджикистан, от друга страна, за да се вземе предвид присъединяването на България и Румъния към ЕС. Докладчик на ЕС по въпроса е Jacek Saryusz-Wolski (ЕНП-ЕД, Полша), председател на Комисията по външни работи на ЕП.
 
Споразуменията за партньорство и сътрудничество с Узбекистан и Киргизстан влизат в сила на 1 юли 1999 г., т.е. преди разширяването на ЕС да включи България и Румъния. СПС с Таджикистан от своя страна е подписано в Люксембург на 11 октомври 2004 г. (отново преди присъединяването на България и Румъния към ЕС) и все още не е влязло в сила.
 
Поради тези причини е необходимо да бъдат приети протоколи към съответните СПС, за да могат двете нови държави-членки да се присъединят към споразумението в съответствие с член 6, параграф 2 от Акта за присъединяване, приложен към Договора за присъединяване от 25 април 2005 г.
 
Докладът за сключването на Протокол към СПС с Узбекистан беше приет с 653 гласа "за", 18 "против" и 17 "въздържали се". Докладът за сключването на Протокол към СПС с Киргизстан беше приет с 646 гласа "за", 18 "против" и 14 "въздържали се", а този за Таджикистан с 654 гласа "за", 13 "против" и 17 "въздържали се".




Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |