В новините
 
04.09.2008 07:21   Новината е видяна 3810 пъти
Половите стереотипи в рекламата и маркетинга

Докладът относно влиянието на маркетинга и рекламите върху равенството между половете, който беше приет от ЕП на 3 септември, подчертава влиянието на рекламите и маркетинга за формирането на стереотипи и за изпращането на дискриминиращи и унизителни послания въз основа на пола.

Докладът на Eva-Britt Svensson (ЕОЛ/СЗЛ, Швеция) беше приет с 504 гласа "за", 110 "против" и 22 "въздържали се". В него депутатите подчертават, че дискриминиращите и унизителни послания въз основа на пола, както и половите стереотипи в рекламите като цяло пречат за изграждането на едно модерно и равноправно общество. Според тях създаването на полови стереотипи в рекламите и медиите може да бъде смятано за част от половата дискриминация.
 
Ролята на медиите
 
Депутатите подчертават ролята на медиите за създаването и затвърждаването на половите стереотипи. Затова те призовават институциите на ЕС и държавите-членки да предприемат осведомителни действия, насочени срещу сексистките обиди или унизителните образи на жените и мъжете в рекламите и маркетинга.
 
ЕП призовава държавите-членки да извършат проучвания върху образа на жените и мъжете в рекламите и маркетинга, като според доклада е "особено важно рекламите в медиите да бъдат обект на съществуващи етични и/или правни норми и/или етични кодекси, с които да се избягват реклами, които носят дискриминиращите или унизителни послания".
 
Членовете на ЕП подчертават необходимостта от наличието на добри примери и предлагат държавите-членки да създадат специална награда за реклами, които разчупват половите стереотипи, която да се връчва от рекламни специалисти на техни колеги.
 
Използване на прекомерно слаби жени за реклама на продукти
 
По-нататък в текста депутатите специално обръщат внимание на факта, че "изобразяването в маркетинга и рекламите на представата за идеалното тяло може да повлияе отрицателно върху себеоценката на жените и мъжете, особено на подрастващите и на склонните към хранителни нарушения като анорексия невроза и булимия невроза". Затова те призовават създателите на реклами да обмислят внимателно използването на прекомерно слаби жени за реклама на продукти.
 
В крайна сметка депутатите не приеха предложенията на парламентарната комисия по правата на жените и равенството между половете, които призоваваха Комисията и държавите-членки да разработят кодекси за поведение, етични кодекси и юридически норми.





Ключови думи:

 

Вашите коментари
0
добави коментар
Прякор:
Коментар:
 
Въведете кода от картинката:
 
Коментари
 


Акценти от Bourgas-news.com
 

Последните грозни снимки
Фургоните - Републиканска отново - така е вече няколко месеца.
Март.2009        публичен дом - слухове се нося, че в това изостанало метално нещо малолетни упражняват определени професии
Фото галерия



Архив по дати
От:
До:
 

Последните обяви
 


© 2009 WWW Development News Network. All Rights Reserved
namerih.com добави сайт | Уеб дизайн Бургас | Advertise with us | Terms of service | Контакти |